Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

De EU-landen moeten het nog eens worden over de regels voor de QR-code waarmee reizigers straks kunnen aantonen dat ze het coronavirus niet bij zich dragen. Als dat volgens plan lukt, worden die 21 juni van kracht. Maar de lidstaten hebben dan nog zes weken de tijd om ze in te voeren, memoreert Rutte.

Nederland wil na 21 juni "geen tijd verliezen" en mikt op "dagen, maximaal één à twee weken" om zelf van start te gaan, zei Rutte na overleg met de andere EU-leiders. Hij wijst erop dat "heel veel landen er belang bij hebben" om ook zo snel mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld de vakantielanden die niet weer een zomer willen zonder wat te verdienen.

QR-code

Met het coronacertificaat met QR-code kunnen reizigers straks bewijzen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of recent een besmetting hebben doorgemaakt en daardoor zijn beschermd. Daardoor moeten landen, met het zomerseizoen voor de deur, weer veilig toeristen en andere reizigers kunnen ontvangen.

Als de 'coronapas' in de EU werkt, betekent dat nog niet dat alle EU-burgers weer overal terechtkunnen. Als een land bijvoorbeeld inent met een vaccin dat andere landen niet erkennen, kunnen die "in het uiterste geval" reizigers uit dat land een quarantaine opleggen, erkent Rutte. Maar hij hoopt dat landen als Hongarije, dat nu bijvoorbeeld Chinese en Russische vaccins gebruikt, en de andere lidstaten de komende tijd meer op één lijn komen. "Maar als je een paar verschillen houdt, is dat ook geen ramp."

Rutte ziet er in ieder geval niets in om in de QR-code bijvoorbeeld ook zichtbaar te maken met welk vaccin de drager is ingeënt. "Privacy is voor ons heel belangrijk."

Meer uit Politiek

Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

6 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

1 dag geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

5 dagen geleden