Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte en ministers willen zich best zichtbaar laten vaccineren

Rutte en ministers willen zich best zichtbaar laten vaccineren

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zou zich best "zichtbaar" willen laten vaccineren "als het helpt om meer mensen te laten deelnemen", zegt hij tijdens zijn persconferentie op vrijdag. Wel wil hij netjes op zijn beurt wachten. En dat kan best nog maanden duren, zegt hij. "Voor zover ik weet heb ik geen onderliggende klachten en ik ben te jong om in die eerste groep te zitten."

Rutte reageert hiermee op het aanbod van de voormalige Amerikaanse presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton om zich op televisie te laten vaccineren. De minister-president suggereert daarom de vraag aan zijn voorganger Jan Peter Balkenende voor te leggen: "Die is wel over de zestig."

Eerder op de dag zei ook minister Hugo de Jonge dat hij er geen probleem mee zou hebben om zich voor de camera te laten inenten met een coronavaccin. Maar ook hij benadrukt dat de kwetsbare groepen als eerste aan de beurt zijn als de vaccins worden geleverd en goedgekeurd.

Kwetsbare groepen

"Als ik aan de beurt ben heb ik er geen enkele moeite mee om dat in alle transparantie te doen", aldus de Jonge. "Het is mooi dat de wetenschap ons dit levert. Vaccinatie is onze beste troef."

Het goede voorbeeld geven zal niet meteen gebeuren, benadrukt de bewindsman. "In Nederland hebben we ervoor gekozen de kwetsbare groepen eerst te doen, dan is het logisch de eerste vaccins voor hen beschikbaar te hebben."

Andere bewindslieden

Ook andere bewindslieden, onder wie Kajsa Ollongren, Tamara van Ark, Ank Bijleveld en Sigrid Kaag, zouden er geen probleem mee hebben zich in het bijzijn van de media te laten vaccineren. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hoopt wel dat ze "niet gaat piepen omdat het pijn doet", zegt ze lachend. Ze wil naar eigen zeggen "nooit kijken, ik ben een beetje een schijterd moet ik zeggen".

Minister Cora van Nieuwenhuizen vindt het niet nodig om zich voor de camera te laten inenten. "Ik ben er niet zo van om er een heel theater van te maken", zegt zij. Collega Sander Dekker is daar wel "maar al te graag" toe bereid, maar vraagt zich eveneens af of het nodig zal zijn. Het lijkt beide bewindslieden "een beetje Amerikaans" om het op die manier te doen.

Meer uit Politiek

BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

10 uur geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

12 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

16 uur geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

16 uur geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

1 dag geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

1 dag geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

1 dag geleden