Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: echte probleem VWS gaat om 590 miljoen, niet om miljarden

Rutte: echte probleem VWS gaat om 590 miljoen, niet om miljarden

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair premier Mark Rutte moet het ministerie van Volksgezondheid vooral uitleg geven over 590 miljoen euro aan uitgaven in de coronacrisis. Het grote probleem gaat niet om de volledige 5,1 miljard euro aan uitgaven waarover de Algemene Rekenkamer heeft gezegd dat de financiële spelregels zijn overtreden. "Dat is nog steeds een enorm bedrag", geeft Rutte toe over de 590 miljoen, maar hij probeerde het "terug te koken tot de essentie".

Rutte staat tegenover een uiterst kritische Kamer in een debat over het Rekenkamerrapport dat op verantwoordingsdag uitkwam. Daarin oordeelde de Rekenkamer ongekend hard over het financiële beleid van het kabinet in de coronacrisis. Vooral bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging het mis. Het financieel beheer over 5,1 miljard euro aan uitgaven "schoot ernstig tekort". Maar Rutte wil dit bedrag "uitsplitsen", zegt hij in de Kamer.

Een groot deel van de onrechtmatige uitgaven valt in de toekomst op te lossen, denkt Rutte. Hij doelt op uitgaven die niet volgens de regels zijn gedaan, omdat bijvoorbeeld de Eerste Kamer er niet over is geïnformeerd. Over nog eens bijna 1 miljard is de Tweede Kamer te laat op de hoogte gebracht en voor een half miljard zijn geen bankgaranties aangevraagd. "Dat nemen we allemaal serieus", bezweert de premier. Maar het is geen geld dat zonder bonnetjes is uitgegeven, benadrukt hij.

Van 590 miljoen euro aan uitgaven in de coronacrisis kunnen de goederen of diensten "niet precies in beeld worden gebracht". Testen, mondkapjes, ademapparatuur en betalingen aan de GGD. Dat betekent volgens Rutte niet dat die goederen niet zijn geleverd, maar "als je kijkt naar de precieze normen, kan niet precies worden aangetoond waar die goederen nu zijn. Dat is dus niet netjes geregistreerd".

Zijn opmerkingen over het daadwerkelijke 'probleembedrag' kwam Rutte al snel op felle kritiek uit de Kamer te staan. PvdA'er Henk Nijboer en GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vinden dat hij de financiële wanorde kleiner probeert te maken, maar dat weerspreekt de premier. "Ik bagatelliseer het niet."

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden