Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: echte probleem VWS gaat om 590 miljoen, niet om miljarden

Rutte: echte probleem VWS gaat om 590 miljoen, niet om miljarden

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair premier Mark Rutte moet het ministerie van Volksgezondheid vooral uitleg geven over 590 miljoen euro aan uitgaven in de coronacrisis. Het grote probleem gaat niet om de volledige 5,1 miljard euro aan uitgaven waarover de Algemene Rekenkamer heeft gezegd dat de financiële spelregels zijn overtreden. "Dat is nog steeds een enorm bedrag", geeft Rutte toe over de 590 miljoen, maar hij probeerde het "terug te koken tot de essentie".

Rutte staat tegenover een uiterst kritische Kamer in een debat over het Rekenkamerrapport dat op verantwoordingsdag uitkwam. Daarin oordeelde de Rekenkamer ongekend hard over het financiële beleid van het kabinet in de coronacrisis. Vooral bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging het mis. Het financieel beheer over 5,1 miljard euro aan uitgaven "schoot ernstig tekort". Maar Rutte wil dit bedrag "uitsplitsen", zegt hij in de Kamer.

Een groot deel van de onrechtmatige uitgaven valt in de toekomst op te lossen, denkt Rutte. Hij doelt op uitgaven die niet volgens de regels zijn gedaan, omdat bijvoorbeeld de Eerste Kamer er niet over is geïnformeerd. Over nog eens bijna 1 miljard is de Tweede Kamer te laat op de hoogte gebracht en voor een half miljard zijn geen bankgaranties aangevraagd. "Dat nemen we allemaal serieus", bezweert de premier. Maar het is geen geld dat zonder bonnetjes is uitgegeven, benadrukt hij.

Van 590 miljoen euro aan uitgaven in de coronacrisis kunnen de goederen of diensten "niet precies in beeld worden gebracht". Testen, mondkapjes, ademapparatuur en betalingen aan de GGD. Dat betekent volgens Rutte niet dat die goederen niet zijn geleverd, maar "als je kijkt naar de precieze normen, kan niet precies worden aangetoond waar die goederen nu zijn. Dat is dus niet netjes geregistreerd".

Zijn opmerkingen over het daadwerkelijke 'probleembedrag' kwam Rutte al snel op felle kritiek uit de Kamer te staan. PvdA'er Henk Nijboer en GroenLinks-Kamerlid Bart Snels vinden dat hij de financiële wanorde kleiner probeert te maken, maar dat weerspreekt de premier. "Ik bagatelliseer het niet."

Meer uit Binnenland

Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

56 minuten geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

59 minuten geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

1 uur geleden
Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

1 uur geleden
Na aantreden Rutte twee Nederlanders aan roer NAVO

BRUSSEL (ANP) - Als Mark Rutte 1 oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, treft hij in de leiding van het bondgenootschap een landgenoot. De Nederlandse admiraal Rob Bauer is nog tot eind dit jaar de belangrijkste militair adviseur van de alliantie.

2 uur geleden
Douane vindt in Rotterdam 150 kilo cocaïne in lege container

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag 150 kilo cocaïne gevonden in een lege container in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs hebben een waarde van zo'n 11 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

2 uur geleden
Verzekeraars schorten overeenkomst met Co-Med op

DEN HAAG (ANP) - De zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. Ze gaan een alternatief zoeken voor de patiënten die er zijn ingeschreven, aldus CZ. "Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts", aldus de verzekeraar. Over het aantal ingeschrevenen bij de praktijken in kwestie doet het aantal van ruim 50.000 de ronde.

2 uur geleden