Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: 'Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om verspreiding tegen te gaan'

Rutte: 'Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om verspreiding tegen te gaan'

THOLEN - Na ruim een maand 'stilte' hielden premier Mark Rutten en minister Hugo de Jonge vanavond weer een persconferentie. Daarin brachten zij het land op de hoogte van de huidige situatie rondom corona. Zo werden er een aantal maatregelen aangescherpt.

"We hoopten op een zorgeloze zomer, maar dat gaat het niet worden", begon Rutte de persconferentie. "Het virus is bezig met een gevaarlijke opmars. De cijfers liegen er niet om."

"We hebben het virus tussen maart en juni onder controle gekregen, vooral doordat we ons aan maatregelen hielden. En heel veel mensen doen dat gelukkig nog steeds", vertelt Rutte. "Maar wat ons zorgen baart is dat steeds meer mensen dat niet meer doen. En dat zien we in de cijfers terug. Daarom blijven de basisregels essentieel. Dat wil zeggen 1,5 afstand, thuisblijven bij klachten, laten testen bij symptomen, handen stuk wassen, zoveel mogelijk vanuit huis werken en drukte vermeiden."

Volgens de premier vinden de meeste besmettingen momenteel thuis plaats. "Corona is nog niet voorbij, het is geen grap", benadrukt Rutte. Vooral voor de jongeren had de premier een speciale boodschap. "Kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat risico mag je niet nemen."

Om het aantal besmettingen weer terug te dringen moeten er meer maatregelen komen. "Lokaal en regionaal gaan we steeds meer maatregelen treffen en waar nodig schalen we op naar maatregelen met een landelijk karakter." Hierin gaan burgemeesters een cruciale rol spelen. "Zij kunnen experimenteren men een mondkapjesplicht, het afsluiten van parkeergelegenheden, het invoeren van éénrichtingsverkeer in winkelstraten, het intensiveren van handhaving, het beperkt toelaten van publiek bij sportwedstrijden en het inperken van openingstijden van horeca en nachtwinkels tot 00.00 uur middernacht."

Er komen twee aanvullende maatregelen voor het hele land. Zo worden de teugels aangetrokken voor de introductieweken. "Universiteiten en Hogescholen organiseren hun activiteiten online. Fysieke activiteiten mogen alleen plaatsvinden in kleine groepen op 1,5 meter afstand en mogen alleen van informatieve aard zijn. Daarnaast geldt voor studentenverenigingen dat er geen werving- en introductieweken mogen plaatsvinden. Geen ontgroeningen dus."

Voor de horeca geldt: "Gasten moeten blijven zitten op hun plek, moeten reserveren en er wordt een checkgesprek gevoerd", verklaarde Rutte. "Gasten wordt aan de voorkant gevraagd hun naam en contactgegevens achter te laten." Daarnaast moeten horeca, musea en pretparken minimaal twee weken dicht als blijkt dat dat daar meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden."

Aantal besmettingen

Aanleiding voor de persconferentie is het toenemende aantal besmettingen. Zo zijn er afgelopen week 2.588 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat zijn er 1.259 meer dan het aantal meldingen van vorige week. Ook procentueel ten opzichte van het aantal afgenomen testen is er een stijging te zien. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week gestegen van 1,1% in de week van 20 juli naar 2,3% in de week van 27 juli. Wel zijn de verschillen regionaal groot. Zo is de stijging vooral te zien in de regio's Amsterdam en Rotterdam

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 1 maand geleden
"drukte vermeiden." uhuh..

Meer uit Tholen

Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

17 uur geleden
Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

17 uur geleden
'Je mist het spontane bij café draaien'

KAPELLE - Na een ongekende leegte van elf weken niets, waren Angelique en Jurgen Schneider van hotel café restaurant De Zwaan in Kapelle vanzelfsprekend blij dat zij de deuren weer konden openen. “Gelukkig was het toen meteen hartstikke druk”, blikt Angelique terug op de zomer.Angelique is niet negatief over de zomer, maar de coronamaatregelen beperken ondernemers wel. “Aan de bar is het soms een gedoe met de anderhalve meter, want mensen zijn sociale wezens. En als iemand slecht in zijn vel zit, geef ik graag een schouderklopje. Dat mag nu niet, en dat vind ik jammer. Je mist het spontane bij café draaien.” Gelukkig beschikt De Zwaan over een groot terras. Daar streken deze zomer veel Nederlandse gasten neer en in het bijzonder fietsliefhebbers. “We hadden op den duur zelfs extra snoeren nodig om alle elektrische fietsen te kunnen opladen! Maar die gasten waren hartstikke leuk en het hielp ons door de zomer heen. Want in het weekeinde dat het eigenlijk Kapelse Dag zou zijn, was het erg stilletjes.”Feesten

1 dag geleden
Provincie in gesprek met reizigers over slim vervoer

MIDDELBURG - De provincie wil van inwoners horen hoe Zeeland goed bereikbaar kan blijven.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Roompot-medewerkers doen voor derde keer mee aan World Cleanop Day

GOES - Medewerkers van Roompot Vakanties en vakantiegasten helpen zaterdag met het opruimen van rommel op de parken en rondom het hoofdkantoor in Goes.

1 dag geleden