Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte acht deal in EU over steunpakket mogelijk

Rutte acht deal in EU over steunpakket mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte denkt dat er donderdag een akkoord gevonden kan worden over het Europese steunpakket om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De onderhandelingen hierover liepen woensdagnacht vast.

Er is kritiek op de Nederlandse houding in de onderhandelingen, vooral uit Zuid-Europa maar die klinkt ook in Berlijn en Parijs. Nederland zou het Europese project op het spel zetten.

"Daar zou ik niet te veel van onder de indruk zijn. Ik geloof ook dat dit even onderdeel is van de fase waarin de gesprekken zitten. Die proberen we tot een goed einde te brengen", verklaarde Rutte na de ministerraad.

Niet streng

Volgens hem stelt minister Wopke Hoekstra van Financiën zich in de onderhandelingen niet te streng op. Het zijn volgens hem "ingewikkelde gesprekken", maar hij "acht een deal vandaag mogelijk".

Nederland wil "solidair zijn met Zuid-Europa", aldus Rutte. Maar tegenover de steun moeten die landen volgens hem wel laten zien hoe ze hun concurrentiepositie willen versterken. "Dat hoeft niet meteen nu."

Noodfonds

Het gaat dan om het noodfonds ESM. Directe medische kosten mogen zonder eisen daaruit worden worden gedekt. Maar als het wordt ingezet voor het bestrijden van de economische crisis moeten volgens het kabinet de afgesproken strenge voorwaarden gelden.

Verder blijft Nederland tegenstander van eurobonds. Binnen de eurozone zijn er negen landen voor het uitgeven van dergelijkegemeenschappelijke schuldpapieren.

Meerjarenbegroting

Rutte denkt niet dat de Nederlandse opstelling negatief zal uitwerken tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Het kabinet wil niet dat die wordt verhoogd.

De ministers van Financiën van de eurozone gaan aan het eind van de middag verder praten. Op tafel ligt een steunpakket van 540 miljard euro. Om tot een akkoord te komen is unanimiteit vereist.

Meer uit Financieel

Volkswagen: grote IT-storing verholpen

WOLFSBURG (ANP) - Volkswagen zegt de grote IT-storing te hebben verholpen. Door de technische problemen kwamen veel Duitse fabrieken van de automaker woensdag plat te liggen. De productie kan nu weer beginnen, laat een woordvoerder van het concern weten aan persbureau DPA.

28 minuten geleden
Nederlandse industriebedrijven blijven somber gestemd

DEN HAAG (ANP) - De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

2 uur geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

2 uur geleden
Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

9 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

10 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

11 uur geleden