Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte acht deal in EU over steunpakket mogelijk

Rutte acht deal in EU over steunpakket mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte denkt dat er donderdag een akkoord gevonden kan worden over het Europese steunpakket om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De onderhandelingen hierover liepen woensdagnacht vast.

Er is kritiek op de Nederlandse houding in de onderhandelingen, vooral uit Zuid-Europa maar die klinkt ook in Berlijn en Parijs. Nederland zou het Europese project op het spel zetten.

"Daar zou ik niet te veel van onder de indruk zijn. Ik geloof ook dat dit even onderdeel is van de fase waarin de gesprekken zitten. Die proberen we tot een goed einde te brengen", verklaarde Rutte na de ministerraad.

Niet streng

Volgens hem stelt minister Wopke Hoekstra van Financiën zich in de onderhandelingen niet te streng op. Het zijn volgens hem "ingewikkelde gesprekken", maar hij "acht een deal vandaag mogelijk".

Nederland wil "solidair zijn met Zuid-Europa", aldus Rutte. Maar tegenover de steun moeten die landen volgens hem wel laten zien hoe ze hun concurrentiepositie willen versterken. "Dat hoeft niet meteen nu."

Noodfonds

Het gaat dan om het noodfonds ESM. Directe medische kosten mogen zonder eisen daaruit worden worden gedekt. Maar als het wordt ingezet voor het bestrijden van de economische crisis moeten volgens het kabinet de afgesproken strenge voorwaarden gelden.

Verder blijft Nederland tegenstander van eurobonds. Binnen de eurozone zijn er negen landen voor het uitgeven van dergelijkegemeenschappelijke schuldpapieren.

Meerjarenbegroting

Rutte denkt niet dat de Nederlandse opstelling negatief zal uitwerken tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Het kabinet wil niet dat die wordt verhoogd.

De ministers van Financiën van de eurozone gaan aan het eind van de middag verder praten. Op tafel ligt een steunpakket van 540 miljard euro. Om tot een akkoord te komen is unanimiteit vereist.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden