
Rutte: 2023 moet staan in teken van erkenning van slavernijleed
PARAMARIBO (ANP) - Voor minister-president Mark Rutte staat zijn tweedaags bezoek aan Suriname voor een belangrijk deel in het teken van de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname. Dat zei Rutte dinsdagochtend (lokale tijd) in zijn toespraak in het Surinaamse parlement in Paramaribo.
Rutte noemde het ‘’paradoxaal’’ dat de gezamenlijke geschiedenis van beide landen nog altijd zoveel pijn in zich draagt. ‘’We kunnen dat verleden niet veranderen, maar we kunnen en moeten het wel onder ogen zien. Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen’’ zo zei Rutte.
De premier liep vooruit op het herdenkingsjaar 2023. Dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Wat hem betreft moet dat jaar in het teken staan van erkenning.
Erkenning
‘’Erkenning van het afschuwelijke leed dat de tot slaaf gemaakten is aangedaan. Erkenning van de strijd en het verzet, dat er ook was. En natuurlijk erkenning van de maatschappelijke doorwerking van de periode van de slavernij in het heden’’, aldus Rutte.
Behalve Rutte hielden ook president Chan Santokhi en parlementsvoorzitter Marinus Bee een toespraak.
Verstoorde relaties
De fractie van de NDP, de partij van Desi Bouterse, was niet aanwezig tijdens de toespraken van Rutte, Santokhi en Bee. In plaats daarvan zou de NDP een krans leggen bij het monument voor de gevallenen.
Rutte benadrukte in zijn toespraak dat de relaties tussen Nederland en Suriname ‘’lang, veel te lang verstoord zijn geweest.’’ Hij is blij dat de band is hersteld. Zijn bezoek aan Suriname en dat van Santokhi aan Nederland vorig jaar onderstrepen dat. ‘’We trekken weer samen op’’, aldus Rutte.
De Nederlandse premier ziet veel kansen voor Suriname. Dat blijkt ook uit de grote animo van het bedrijfsleven dat is meegereisd met Rutte en minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De bedrijven komen uit verschillende sectoren van waterbeheer tot maakindustrie, van de Rotterdamse haven tot de baggersector en landbouw en dienstverlening. ‘’We trekken weer samen op en we kijken vooruit naar de kansen die er liggen.’’
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
2 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
4 dagen geleden