Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rustiger rond vliegveld Kabul na waarschuwing VS voor aanslag'

'Rustiger rond vliegveld Kabul na waarschuwing VS voor aanslag'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ambassade in Afghanistan heeft zondagochtend Amerikanen nogmaals opgeroepen uit de buurt te blijven van de luchthaven in Kabul vanwege een "specifieke, reële dreiging". Een anonieme veiligheidsfunctionaris op het vliegveld meldt aan persbureau Reuters dat de groepen mensen bij de poorten van de luchthaven kleiner zijn geworden sinds de laatste waarschuwingen over een mogelijk nieuwe terreuraanval.

Volgens hem moeten nog ongeveer 1000 burgers op het vliegveld worden geëvacueerd door de Amerikanen. Daarnaast zijn volgens The New York Times nu nog 4000 Amerikaanse militairen op de luchthaven aanwezig. Zaterdag zijn in totaal zo'n 2000 mensen door westerse strijdmachten vanuit Kabul weggevlogen. Vrijdag ging het om 6800 mensen.

President Biden waarschuwde zaterdag al voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zei zich te baseren op Amerikaanse commandanten die stellen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is.

Een aanslag donderdag bij de luchthaven eiste tientallen levens. Zeker dertien Amerikaanse militairen stierven, en volgens onbevestigde berichten 170 Afghanen. De situatie ter plekke is extreem gevaarlijk en de dreiging van terroristische aanslagen op de luchthaven blijft groot, aldus Biden verder in een verklaring.

De president heeft de commandanten opgedragen "alle mogelijke maatregelen te nemen" voor de bescherming van de Amerikaanse troepen. Ze beschikken over alle autoriteit, middelen en plannen om "onze mannen en vrouwen" te beschermen, aldus Biden. Maar ook de evacuaties van burgers gaan door, ondanks "de verraderlijke situatie in Kabul."

Biden kondigde ook nieuwe vergeldingsaanvallen aan tegen de daders van de aanslag, de Afghaanse tak van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). "Deze slag was niet de laatste", aldus de president over de Amerikaanse droneaanval zaterdagochtend vroeg op IS-Khorasan, waarbij twee kopstukken werden gedood. "Ik zei dat we achter de groep aan zouden gaan die verantwoordelijk is voor de aanval op onze troepen en onschuldige burgers in Kabul, en dat hebben we gedaan. We zullen doorgaan met het opsporen van iedere persoon die betrokken was bij die gruwelijke aanval en ze laten boeten."

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

11 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

14 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

24 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

28 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

32 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

2 uur geleden