
Rust gevraagd voor kraamkamers in de natuur
Natuurorganisaties, zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, vragen bezoekers van natuurgebieden aandacht te hebben voor het broedseizoen.
Na een zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en voor vogels is het broedseizoen begonnen. Tijdens de coronapandemie zagen boswachters de interesse voor recreëren in de natuur flink toenemen. Nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. ‘De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen’, aldus de natuurorganisaties. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters bezoekers rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. ‘Iedereen is van harte welkom in de natuur, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in het thuis van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. ‘Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven’, aldus de boswachters.
Kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. ‘De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde.’ In veel gebieden hangen daarom posters en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De terreinbeheerders vragen bezoekers respectvol met de kraamkamers om te gaan. ‘Blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.’
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en waar tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Het broedseizoen duurt formeel tot 15 juli.
Meer uit Beveland
GOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
5 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
8 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
9 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geleden