Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rust Brussel weergekeerd na coronaprotest met enkele opstootjes

Rust Brussel weergekeerd na coronaprotest met enkele opstootjes

BRUSSEL (ANP) - De Brusselse politie heeft zondagmiddag opgetreden tegen enkele personen die wilden rellen na de protestmars 'Samen voor Vrijheid', waarin duizenden mensen door de straten van Brussel trokken om hun onvrede te uiten over het Belgische coronabeleid. Er zijn meerdere demonstranten opgepakt, maar het is nog onduidelijk om hoeveel arrestaties het precies gaat.

De betogers trokken relatief rustig door Brussel, maar de situatie dreigde even uit de hand te lopen toen relschoppers nadrukkelijk de confrontatie met de politie opzochten. Er werden projectielen gegooid en enkele kerstbomen en struiken in brand gestoken. Toen organisator Ezra Armakye probeerde de gemoederen te bedaren, werd hij door de relschoppers uitgejouwd en weggejaagd. Na het politieoptreden keerde de rust spoedig terug.

De tegenstanders van het coronabeleid vinden dat de overheidsmaatregelen leiden tot verdeeldheid in de samenleving. Ook ontstaan door de beperkingen tweederangsburgers, vinden ze. De organisatoren willen af van de Belgische coronapas en eisen een "breder wetenschappelijk geluid" in het GEMS, de Belgische tegenhanger van het Nederlandse Outbreak Management Team.

De manifestatie werd gesteund door verschillende organisaties, waaronder Viruswaarheid, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side en Belgians for Freedom. Om ongeregeldheden te voorkomen was in aanloop naar de actie overlegd met de politie, onder meer over de route van de protestmars.

Meer uit Buitenland

Partijen regeringscoalitie Duitsland kelderen verder in peiling

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De drie partijen van de Duitse regeringscoalitie hebben samen nog de steun van 37 procent van de ondervraagden in een opiniepeiling voor Bild am Sonntag. Dit is het laagste percentage in opiniepeilingen sinds de regering van bondskanselier Olaf Scholz in september 2021 aantrad.

3 minuten geleden
CNN: nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn

VERBOVE (ANP) - De Oekraïense troepen hebben bij de frontlijn in het zuiden van het land opnieuw een doorbraak geforceerd, zegt de Oekraïense generaal die het offensief leidt tegen de Amerikaanse zender CNN. De Oekraïners zouden bij het dorp Verbove zijn doorgebroken "en nog verder oprukken".

18 minuten geleden
Hongaarse buitenlandminister spreekt Russische collega bij VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Russische collega Sergej Lavrov gesproken. Hij vindt "dat het beter zou zijn, wanneer meer westerse politici in gesprek gaan met Russische, want dan zou er meer hoop op beëindiging van de oorlog in Oekraïne zijn".

1 uur geleden
Frankrijk arresteert Rwandese oud-bestuurder voor genocide 1994

PARIJS (ANP/AFP) - Een prominente voormalige Rwandese bestuurder is in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol in de genocide in Rwanda van 1994. Bronnen zeggen tegen het Franse persbureau AFP dat Pierre Kayondo dinsdag is aangehouden en dat hij is aangeklaagd voor medeplichtigheid bij genocide en voor misdaden tegen de menselijkheid.

2 uur geleden
Kyiv: seniore marinecommandanten getroffen bij aanval Sebastopol

SEBASTOPOL (ANP/AFP) - Bij de raketaanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn volgens Oekraïne vrijdag tientallen Russen omgekomen en gewond geraakt, "inclusief hooggeplaatste marinecommandanten". De Oekraïense krijgsmacht zegt dat er op het moment van inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol, de grootste stad op de Krim.

2 uur geleden
Berlijn roept klimaatdemonstranten op marathon niet te verstoren

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn heeft klimaatdemonstranten opgeroepen de marathon van zondag in zijn stad niet te verstoren. De groep Letzte Generation (laatste generatie) heeft acties aangekondigd, maar volgens burgemeester Kai Wegner zitten de inwoners van de Duitse hoofdstad daar niet op te wachten. "Het zal veel Berlijners heel boos maken."

3 uur geleden
Zuid-Koreaanse oppositieleider stopt hongerstaking na 24 dagen

SEOUL (ANP) - De belangrijkste oppositieleider van Zuid-Korea heeft zaterdag zijn hongerstaking na 24 dagen beëindigd, meldt een woordvoerder van zijn partij aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Lee Jae-myung, de leider van de sociaalliberale Democratische Partij van Korea, werd deze week opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van uitdroging en duizeligheid. De dokters vroegen hem om te stoppen met de hongerstaking, omdat die zijn gezondheid ernstig kon schaden. Daar ging Lee uiteindelijk mee akkoord.

5 uur geleden