Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische tak Google vraagt bankroet aan na beslag op rekening

Russische tak Google vraagt bankroet aan na beslag op rekening

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische dochteronderneming van Google is van plan faillissement aan te vragen. De lokale divisie van het Amerikaanse techconcern neemt die stap omdat Russische autoriteiten de bankrekening van het bedrijf in beslag hebben genomen.

Door de inbeslagname van de bankrekening kan het Russische onderdeel van Google leveranciers en werknemers niet meer betalen, meldt een woordvoerder. Het bedrijf hield al sinds 22 maart rekening met een bankroet, staat in een door Google gepubliceerd document in een Russisch register.

Google staat in Rusland al langere tijd onder grote druk van de autoriteiten. Aan de ene kant eist de Russische overheid dat het bedrijf advertenties, video's, foto's of berichten over de oorlog in Oekraïne verwijdert die "illegale" informatie zouden bevatten. Rusland hanteert censuur op berichten over de oorlog in Oekraïne.

Tegelijkertijd verplichtte een Russische rechtbank Google om een geblokkeerde tv-zender op zijn videoplatform YouTube weer toe te laten. Die zender is in handen van een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin die op sanctielijsten staat. Na weigering door Google werd al beslag gelegd op een deel van de banktegoeden van Google in Rusland.

Vertrek medewerkers

Na de Russische inval in Oekraïne vertrokken al veel Google-medewerkers uit Rusland, maar er waren nog enkele personeelsleden actief. Google verkoopt geen advertentieruimte in Rusland meer als reactie op de oorlog. Volgens het bedrijf blijven de gratis diensten van het techbedrijf, zoals Maps, Android en Gmail, nog wel beschikbaar voor Russen.

Al voor de oorlog legde de Russische mediawaakhond Google boetes op omdat het bedrijf weigerde bepaalde informatie te verwijderen. Die boetes zijn opgelopen tot omgerekend 7,5 miljoen euro, blijkt uit gegevens van een Russische register voor gerechtsdeurwaarders. In het verleden klaagden Russische autoriteiten ook over platforms als Twitter omdat die berichten van de oppositie in Rusland niet wilden verwijderen.

Meer uit Financieel

LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

49 minuten geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

1 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

1 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

1 uur geleden
Branche verwacht lagere perenoogst door grillig voorjaarsweer

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse perenoogst valt dit jaar lager uit dan in 2023, verwachten GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). De brancheverenigingen schrijven dat toe aan grillig voorjaarsweer, waarbij warm weer werd afgewisseld met kou, regen en hagel. De hoeveelheid geoogste appels blijft naar verwachting vrijwel stabiel.

2 uur geleden
'Misleidende' Roombeter moet uit schappen, beslist rechter

UTRECHT (ANP) - Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

3 uur geleden
Philip Morris verhoogt winstverwachting door vraag nicotinezakjes

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Tabaksfabrikant Philip Morris International heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld vanwege een sterke vraag naar zijn populaire Zyn-nicotinezakjes. Het concern verwacht jaarlijks tot 580 miljoen van deze blikjes met nicotinezakjes te verkopen, eerder ging het uit van een jaarlijkse verkoop van 560 miljoen.

3 uur geleden