Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische tak Google vraagt bankroet aan na beslag op rekening

Russische tak Google vraagt bankroet aan na beslag op rekening

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische dochteronderneming van Google is van plan faillissement aan te vragen. De lokale divisie van het Amerikaanse techconcern neemt die stap omdat Russische autoriteiten de bankrekening van het bedrijf in beslag hebben genomen.

Door de inbeslagname van de bankrekening kan het Russische onderdeel van Google leveranciers en werknemers niet meer betalen, meldt een woordvoerder. Het bedrijf hield al sinds 22 maart rekening met een bankroet, staat in een door Google gepubliceerd document in een Russisch register.

Google staat in Rusland al langere tijd onder grote druk van de autoriteiten. Aan de ene kant eist de Russische overheid dat het bedrijf advertenties, video's, foto's of berichten over de oorlog in Oekraïne verwijdert die "illegale" informatie zouden bevatten. Rusland hanteert censuur op berichten over de oorlog in Oekraïne.

Tegelijkertijd verplichtte een Russische rechtbank Google om een geblokkeerde tv-zender op zijn videoplatform YouTube weer toe te laten. Die zender is in handen van een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin die op sanctielijsten staat. Na weigering door Google werd al beslag gelegd op een deel van de banktegoeden van Google in Rusland.

Vertrek medewerkers

Na de Russische inval in Oekraïne vertrokken al veel Google-medewerkers uit Rusland, maar er waren nog enkele personeelsleden actief. Google verkoopt geen advertentieruimte in Rusland meer als reactie op de oorlog. Volgens het bedrijf blijven de gratis diensten van het techbedrijf, zoals Maps, Android en Gmail, nog wel beschikbaar voor Russen.

Al voor de oorlog legde de Russische mediawaakhond Google boetes op omdat het bedrijf weigerde bepaalde informatie te verwijderen. Die boetes zijn opgelopen tot omgerekend 7,5 miljoen euro, blijkt uit gegevens van een Russische register voor gerechtsdeurwaarders. In het verleden klaagden Russische autoriteiten ook over platforms als Twitter omdat die berichten van de oppositie in Rusland niet wilden verwijderen.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

9 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden