Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische premier Medvedev kondigt vertrek regering aan

Russische premier Medvedev kondigt vertrek regering aan

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn regering aangekondigd. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, zo verklaarde de eerste minister.

Medvedev maakte meteen zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Poetin verklaarde dat de huidige regering aan zal blijven tot er een nieuwe is samengesteld.

De aankondiging van Medvedev kwam woensdag kort nadat Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement had gehouden en aankondigde grondwettelijke veranderingen te willen doorvoeren. Medvedev wil met zijn onverwachte vertrek Poetin alle ruimte geven. Als mogelijke opvolgers worden de burgemeester van Moskou Sergej Sobianin en de ministers Dmitri Oresjkin en Aleksander Novak genoemd.

Meer bevoegdheden Doema

Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin, die Boris Jeltsin opvolgde als leider van Rusland. Poetin mocht eigenlijk maximaal twee opeenvolgende termijnen aanblijven als president. Daarom trad hij in 2008 aan als premier onder Medvedev en kon zo in 2012 weer president worden. Toen was Medvedev zijn premier.

De aangekondigde grondwettelijke veranderingen zouden inhouden dat de Doema meer bevoegdheden krijgt, waaronder het kiezen van de premier. Poetin heeft gezegd dat hij een sterk presidentieel systeem wil behouden. Waarnemers suggereren echter dat de 67-jarige Poetin overweegt om macht naar het parlement te verplaatsen en vervolgens een versterkte rol als premier op zich te nemen nadat hij in 2024 als president is afgetreden.

Het vertrek van Medvedev kan ook mede het gevolg zijn van een groeiende kloof tussen hem en president Poetin; daarover wordt al een aantal jaar gespeculeerd sinds Medvedev zich soms kritisch uitlaat over Poetin. Bovendien wordt al langer gespeculeerd over een vertrek van Medvedev wegens tegenvallende populariteitscijfers.

Meer uit Buitenland

Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

53 minuten geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

1 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

2 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

3 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

3 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

4 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

4 uur geleden