Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische militairen nemen vliegveld Almaty in, geweld gaat door

Russische militairen nemen vliegveld Almaty in, geweld gaat door

ALMATY (ANP/RTR/AFP) - Russische militairen hebben het vliegveld van de grootste stad van Kazachstan, Almaty, ingenomen. Russische media melden dat sinds donderdag "dag en nacht" troepen worden ingevlogen vanuit Rusland. De militairen moeten onder meer strategische objecten beveiligen en de Kazachse regering helpen de orde te handhaven. Ondertussen gaat het geweld in het land onverminderd door.

Volgens het Russische persbureau Tass werd donderdag tot diep in de nacht geschoten in het centrum van Almaty en zou het gebouw van een televisiezender in brand staan. Ook op vrijdagochtend melden journalisten dat er gevochten wordt in de stad.

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden doorgaan. Hij zei niet met de demonstranten te zullen onderhandelen en dat wie zich niet overgeeft, "vernietigd zal worden". Volgens Tokajev wordt Almaty bedreigd door "20.000 bandieten".

Snelle beslissing

Hij bedankte zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin voor diens snelle beslissing om "vredestroepen" te sturen. Het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO besloot 2500 militairen naar Kazachstan te sturen, nadat Tokajev om hulp had gevraagd.

De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor lpg begin dit jaar verdubbeld werd. Tokajev heeft dat teruggedraaid, maar de demonstraties gingen door en richtten zich steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.

Meer uit Buitenland

Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

26 minuten geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

58 minuten geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

1 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

2 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

3 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

3 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

4 uur geleden