Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische justitie eist 6 jaar cel tegen regisseur Serebrennikov

Russische justitie eist 6 jaar cel tegen regisseur Serebrennikov

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische aanklagers hebben maandag voor een rechtbank in Moskou zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de prominente film- en theaterregisseur Kirill Serebrennikov wegens verduistering. Dat meldde het Russische persbureau RIA.

De vervolging van Serebrennikov, een bekroonde regisseur, leidde tot verontwaardiging onder de liberale culturele elite van het land, die zegt dat de regisseur wordt vervolgd voor zijn werk. Serebrennikov, sinds 2012 artistiek directeur van het avant-gardistische Gogol Centre-theater in Moskou, spreekt alle beschuldigingen tegen.

De 50-jarige regisseur werd in de zomer van 2017 gearresteerd en beschuldigd van verduistering van omgerekend bijna een miljoen euro overheidsgeld dat bestemd was voor een theaterproject.

Internationaal bekritiseerd

Het proces wordt internationaal bekritiseerd als een politiek showproces tegen de liberale kunstscene in Rusland. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en internationale sterren hebben zich voor de film- en theatermaker ingezet.

Het proces tegen Serebrennikov kende tot nu vele wendingen. Vorig jaar kwam de regisseur na ruim anderhalf jaar onder huisarrest op vrije voeten. Hij mocht werken, maar mocht de stad niet verlaten.

In september stuurde een rechter de zaak terug naar de procureur-generaal vanwege inconsistenties en ontbrekende details in de aanklacht. Deze laatste ging vervolgens in beroep en en adviseerde dat een andere rechtbank de zaak zou behandelen.

Meer uit Buitenland

Rusland tegen Armeense premier: je maakt een grote fout

MOSKOU (ANP/AFP) - Moskou heeft woedend gereageerd op kritiek van de Armeense premier Nikol Pashinyan op Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Armenië de relatie tussen de beide landen op scherp gezet en wordt hiermee een fout gemaakt.

2 uur geleden
VN-commissie: Russische bezetters hebben mensen doodgemarteld

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - VN-onderzoekers stellen dat de Russische bezettingsmacht in Oekraïne zich op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan martelingen. In sommige gevallen namen die zulke ernstige vormen aan dat het slachtoffer overleed, zei voorzitter Erik Møse van een internationale onderzoekscommissie tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

2 uur geleden
Rusland zet meer ICC-rechters op lijst van gezochten

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland wil meer rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arresteren. ICC-hoofd Piotr Hofmański uit Polen, Luz del Carmen Ibáñez Carranza uit Peru en Bertram Schmitt uit Duitsland zijn op de lijst van gezochten gezet, aldus Russische staatsmedia maandag.

4 uur geleden
Noord-Korea laat voor het eerst sinds 2020 buitenlanders toe

PYONGYANG (ANP/BLOOMBERG) - Noord-Korea gaat voor het eerst sinds de coronapandemie in 2020 begon weer buitenlandse reizigers toelaten. Volgens de Chinese staatsomroep CCTV worden de strikte inreisbeperkingen in verband met corona vanaf maandag afgebouwd. Bezoekers moeten bij aankomst nog twee dagen in quarantaine.

4 uur geleden
Turkse president ontmoet collega Azerbeidzjan in exclave

NACHITSJEVAN (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is volgens Turkse media in gesprek gegaan met zijn Azerbeidzjaanse ambtgenoot Ilham Alijev. Dat gesprek vindt plaats in een stuk Azerbeidzjan dat over land geen verbinding heeft met de rest van het land, de autonome republiek Nachitsjevan. Die ligt aan de rivier de Aras, ingeklemd tussen Iran en aan de oostkant Armenië. In het noordwesten heeft de exclave ook een korte grens langs de rivier met Turkije.

4 uur geleden
Oekraïne: commandant van Russische Zwarte Zee-vloot gedood

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne beweert de commandant van de Russische vloot op de Zwarte Zee te hebben gedood. De legerfunctionaris zou zijn gestorven bij een Oekraïense raketaanval vorige week op het hoofdkwartier van de vloot op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde.

4 uur geleden
Brits leger biedt hulp aan nu agenten in Londen wapens neerleggen

LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie is bereid om militairen in te zetten om de politie te ondersteunen in Londen. Daar weigeren sommige agenten uit protest nog langer vuurwapens te dragen, bericht de BBC. Een ingewijde zegt tegen de Britse omroep dat ongeveer honderd politiemensen hun wapenvergunning hebben ingeleverd.

6 uur geleden