
Russische economie krimpt als gevolg van internationale sancties
MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische economie wordt zichtbaar geraakt door de internationale sancties tegen Rusland en de massale boycot van het land door westerse bedrijven. Nieuwe cijfers van het ministerie van Economische zaken van Rusland wijzen op een economische krimp van 3 procent in april, nadat in maart nog sprake was van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,3 procent.
Massale paniekaankopen door Russen in de weken na de invasie van Oekraïne verdoezelden aanvankelijk de economische klap van de westerse strafmaatregelen. Maar vervolgens begon de inflatie extra hard op te lopen. Daarmee werd het leven voor Russen ineens stukken duurder. Russische huishoudens zijn daarop minder gaan kopen en zijn in de onzekere tijden meer gaan sparen.
De winkelverkopen in Rusland zakten in april met bijna 10 procent op jaarbasis, wijzen gegevens van het federale statistiekbureau in Moskou uit. De klap voor de industrie en het vrachtvervoer pakte daarnaast erger uit dan alom door economen was voorzien. De productie van fabrieken lag bijna 2 procent lager dan een jaar eerder.
Arbeidsmarkt
Wel bleef de situatie op de Russische arbeidsmarkt vrij stabiel en de werkloosheid liep verrassend genoeg zelfs iets terug tot 4 procent van de beroepsbevolking. Dit ondanks dat tientallen buitenlandse bedrijven zich uit Rusland terugtrokken in de nasleep van de invasie. Waarschijnlijk speelt mee dat de meeste van die bedrijven ervoor hebben gekozen om hun Russische werknemers voorlopig nog wel gewoon salaris uit te betalen.
De vooruitzichten voor de Russische economie zien er niet goed uit, werd eerder al bekend. Vorige maand zei de Russische centrale bank voor heel dit jaar rekening te houden met een krimp tussen de 8 en 10 procent. Daarbij is de verwachting dat de inflatie ergens tussen de 18 en 23 procent gaat uitkomen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde eerder al dat de Russische economie dit jaar 8,5 procent kleiner zal worden.
Meer uit Financieel
DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.
9 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
2 uur geledenTOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.
3 uur geleden