
Russische economie groeit ruim 4 procent in 2024 ondanks sancties
MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische economie is vorig jaar met 4,1 procent gegroeid, ondanks de westerse economische sancties tegen het land over de oorlog in Oekraïne. De economie profiteerde van de grote militaire uitgaven van Rusland voor de invasie. President Vladimir Poetin sprak zijn lof uit over de economische prestaties.
Het groeicijfer werd bekendgemaakt door vicepremier Michail Misjoestin op basis van gegevens van het Russische statistiekbureau Rosstat. Daarnaast werd de groei over 2023 opwaarts herzien naar eveneens 4,1 procent, van een eerder gemelde 3,6 procent.
De economie van Rusland heeft wel last van een hoge inflatie door de grote uitgaven aan het leger en kampt ook met tekorten aan arbeidskrachten omdat veel mannen naar het front in Oekraïne zijn gestuurd of zijn gesneuveld in de oorlog. Poetin zei tegen Misjoestin dat het belangrijk is dat de inflatie onder controle wordt gebracht. Die stond op 9,5 procent vorig jaar.
Om de inflatie te beteugelen heeft de Russische centrale bank de rente verhoogd naar het zeer hoge niveau van 21 procent. Die hoge rente zal naar verwachting dit jaar wel een rem zetten op de economische groei. Economen verwachten dat de groei dit jaar rond 1,5 procent zal uitkomen.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
36 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
3 uur geleden