Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische banken werken aan nieuwe passen met Chinees systeem

Russische banken werken aan nieuwe passen met Chinees systeem

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Russische banken zijn van plan om nieuwe bankpassen uit te geven met behulp van het Chinese UnionPay-systeem. Op die manier zouden Russen toch nog in tal van landen betalingen kunnen uitvoeren, ondanks dat creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard al hun activiteiten in Rusland staken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Door die stap van de creditcardmaatschappijen werken al hun creditcards die in Rusland zijn uitgegeven straks niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door Visa en Mastercard buiten Rusland werken dan ook niet meer in het land.

Volgens Sberbank, de grootste bank van Rusland, zou er voor de nieuwe alternatieve kaarten een koppeling gemaakt moeten worden tussen het Russische betaalsysteem Mir en het Chinese UnionPay, dat actief is 180 landen en regio's. Het financiële concern is hier inmiddels mee bezig, maar wanneer de nieuwe passen precies beschikbaar kunnen komen is nog niet bekend.

Cash

Verder heeft Alfa Bank aangegeven "reeds bezig" te zijn met het uitbrengen van nieuwe kaarten. Volgens Russische media overwegen onder meer Rosbank en Tinkoff Bank eveneens nieuwe passen.

De Russische centrale bank raadt Russen voorlopig aan om als ze in het buitenland zijn contant geld te gebruiken. Wie een kaart heeft die werkt via het Russische Mir-systeem zou hiermee ook nog steeds kunnen betalen in Turkije, Vietnam, Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

19 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

19 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

19 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

19 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

19 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

19 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

20 uur geleden