Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische banken werken aan nieuwe passen met Chinees systeem

Russische banken werken aan nieuwe passen met Chinees systeem

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Russische banken zijn van plan om nieuwe bankpassen uit te geven met behulp van het Chinese UnionPay-systeem. Op die manier zouden Russen toch nog in tal van landen betalingen kunnen uitvoeren, ondanks dat creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard al hun activiteiten in Rusland staken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Door die stap van de creditcardmaatschappijen werken al hun creditcards die in Rusland zijn uitgegeven straks niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door Visa en Mastercard buiten Rusland werken dan ook niet meer in het land.

Volgens Sberbank, de grootste bank van Rusland, zou er voor de nieuwe alternatieve kaarten een koppeling gemaakt moeten worden tussen het Russische betaalsysteem Mir en het Chinese UnionPay, dat actief is 180 landen en regio's. Het financiële concern is hier inmiddels mee bezig, maar wanneer de nieuwe passen precies beschikbaar kunnen komen is nog niet bekend.

Cash

Verder heeft Alfa Bank aangegeven "reeds bezig" te zijn met het uitbrengen van nieuwe kaarten. Volgens Russische media overwegen onder meer Rosbank en Tinkoff Bank eveneens nieuwe passen.

De Russische centrale bank raadt Russen voorlopig aan om als ze in het buitenland zijn contant geld te gebruiken. Wie een kaart heeft die werkt via het Russische Mir-systeem zou hiermee ook nog steeds kunnen betalen in Turkije, Vietnam, Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

3 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

7 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

18 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

18 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

19 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

20 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

22 uur geleden