Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russische arts: aanvankelijk vermoeden dat Navalni was vergiftigd

Russische arts: aanvankelijk vermoeden dat Navalni was vergiftigd

OMSK (ANP) - Een van de Russische artsen die de prominente Kremlincriticus Aleksej Navalni behandelden in het ziekenhuis zegt dat ze in eerste instantie uitgingen van vergiftiging, maar daar zo'n zes uur later op terugkwamen. Op dat moment waren de resultaten van laboratoriumtests binnen en die toonden volgens hem geen sporen van vergif.

De ernstig verslechterde gezondheid van Navalni heeft de internationale spanningen doen oplopen. De Russische oppositieleider is later naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn gevlogen voor behandeling. Daar is door de artsen vastgesteld dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif, dat is ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Volgens Rusland is daar echter geen bewijs voor.

De belangrijkste toxicoloog in het ziekenhuis in het Russische Omsk, waar Navalni werd opgenomen, zegt dat ze tijdens de eerste uren vergiftiging vermoedden en hem ook zo hebben behandeld. Hij werd in coma gebracht en aan de beademing gelegd, zegt Alexander Sabaev. Ook kreeg hij het noodmiddel atropine toegediend.

Stofwisselingsstoornis

Maar de laboratoriumtests sloten vervolgens uit dat Navalni vergiftigd is, stelt Sabaev die nu ervan uitgaat dat hij leed aan een stofwisselingsstoornis. "Als een toxicoloog ben ik er zeker van. Er was geen novitsjok aanwezig."

Navalni werd onwel tijdens een vlucht op 20 augustus vanuit Siberië naar Moskou. Twee medische bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat de eerste hulp die Navalni heeft gekregen zijn leven heeft gered. Datzelfde geldt voor het besluit van de piloot om een noodlanding in Omsk te maken.

Sancties

Mensen uit Navalni's omgeving stellen dat de oppositieleider voorafgaand aan de vlucht thee had gedronken die zou zijn vergiftigd. Na aandringen van zijn familie, vrienden en westerse leiders werd Navalni met een ambulancevlucht voor behandeling overgebracht naar Duitsland.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland om opheldering gevraagd en sluit sancties niet uit. Moskou verweet zondag Berlijn niet over de brug te komen met informatie.

Meer uit Buitenland

VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

1 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

1 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

2 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

2 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

3 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

3 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

3 uur geleden