Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch Z-symbool kan in Duitsland leiden tot vervolging

Russisch Z-symbool kan in Duitsland leiden tot vervolging

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Personen die in Duitsland de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland bij de oorlog in Oekraïne, kunnen mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat nadat meerdere deelstaten verklaarden over te gaan tot strafbaarstelling.

Een woordvoerder zegt dat het gebruik van de letter Z niet verboden is, maar ook dat deze kan worden gebruikt om de Russische agressie goed te keuren. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool onder Russische militairen in Oekraïne en aanhangers van de oorlog.

De woordvoerder van het ministerie omschrijft de Russische invasie in Oekraïne als "een criminele daad". "Wie deze oorlog publiekelijk steunt, kan in aanmerking komen voor vervolging." Tijdens een persconferentie werd gezegd dat de federale autoriteiten het gebruik van het symbool in de gaten houden en het besluit van de deelstaten verwelkomen.

Nedersaksen en Beieren maakten vrijdag bekend dat ze het gebruik van het Z-symbool criminaliseren. De stad Stuttgart is daar ook voorstander van, net als de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook Berlijn wil het pro-Russische teken strafbaar stellen. Daar wees een lokale minister naar het strafwetboek, waarin staat dat het vergoelijken van bepaalde misdrijven kan worden bestraft met drie jaar cel of een boete.

Meer uit Buitenland

Israëlische VN-diplomaat vindt wapenbesluit VS teleurstellend

NEW YORK (ANP/AFP) - Het is voor Israël "moeilijk en heel teleurstellend" dat de Amerikaanse regering geen wapens wil leveren als die gebruikt worden voor een aanval op Rafah. Dat heeft de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan gezegd in een interview met de publieke omroep Kan, schrijft The Israel Times.

45 minuten geleden
HRW: mogelijk sprake van genocide in Soedan

NEW YORK (ANP/AFP) - In de Soedanese regio Darfur maken rebellen van de Rapid Support Forces zich schuldig aan etnische zuivering. Dat stelt ngo Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. Met name de etnische minderheid Massalit en andere niet-Arabische gemeenschappen zijn het slachtoffer van systematisch geweld.

1 uur geleden
Biden: Trump gaat verkiezingsuitslag niet aanvaarden

WASHINGTON (ANP/AFP) - Joe Biden is ervan overtuigd dat zijn Republikeinse rivaal Donald Trump zich niet gaat neerleggen bij een mogelijk verlies in de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat zei de Amerikaanse president in een interview met nieuwszender CNN woensdagavond (plaatselijke tijd).

5 uur geleden
Biden: geen wapens meer voor Israël als aanval Rafah doorgaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leveren Israël geen wapens meer als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zegt president Joe Biden woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met CNN.

7 uur geleden
Israëlische songfestivalinzending uitgejoeld bij repetitie

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is woensdag tijdens een generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld door publiek in de zaal. Op filmpjes die circuleren op sociale media is te horen dat er zowel in de inleiding als na afloop van haar nummer boegeroep klonk.

7 uur geleden
Nationalistische oppositie wint verkiezingen Noord-Macedonië

SKOPJE (ANP/RTR) - De verkiezingen in Noord-Macedonië zijn gewonnen door de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE. De regerende pro-Europese sociaaldemocraten hebben hun verlies erkend bij zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen. Daardoor staat de toetreding tot de Europese Unie mogelijk op de tocht.

9 uur geleden
Israël zegt dat grensovergang opnieuw is beschoten

KEREM SHALOM (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt dat de grensovergang met Gaza bij Kerem Shalom opnieuw is beschoten. Er zouden acht raketten zijn afgevuurd. Een persoon raakte lichtgewond.

10 uur geleden