Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Russisch Z-symbool kan in Duitsland leiden tot vervolging

Russisch Z-symbool kan in Duitsland leiden tot vervolging

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Personen die in Duitsland de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland bij de oorlog in Oekraïne, kunnen mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat nadat meerdere deelstaten verklaarden over te gaan tot strafbaarstelling.

Een woordvoerder zegt dat het gebruik van de letter Z niet verboden is, maar ook dat deze kan worden gebruikt om de Russische agressie goed te keuren. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool onder Russische militairen in Oekraïne en aanhangers van de oorlog.

De woordvoerder van het ministerie omschrijft de Russische invasie in Oekraïne als "een criminele daad". "Wie deze oorlog publiekelijk steunt, kan in aanmerking komen voor vervolging." Tijdens een persconferentie werd gezegd dat de federale autoriteiten het gebruik van het symbool in de gaten houden en het besluit van de deelstaten verwelkomen.

Nedersaksen en Beieren maakten vrijdag bekend dat ze het gebruik van het Z-symbool criminaliseren. De stad Stuttgart is daar ook voorstander van, net als de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ook Berlijn wil het pro-Russische teken strafbaar stellen. Daar wees een lokale minister naar het strafwetboek, waarin staat dat het vergoelijken van bepaalde misdrijven kan worden bestraft met drie jaar cel of een boete.

Meer uit Buitenland

Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

28 minuten geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

30 minuten geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

38 minuten geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

2 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

5 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

6 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

12 uur geleden