Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland wil export bepaalde goederen en grondstoffen beperken

Rusland wil export bepaalde goederen en grondstoffen beperken

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal de export van bepaalde goederen en grondstoffen beperken als vergelding voor de westerse sancties tegen het land. Dat staat in een decreet dat president Vladimir Poetin heeft ondertekend, zo blijkt een overheidsverklaring.

Wat de maatregel precies inhoudt, blijft nog vaag. De lijsten van goederen en grondstoffen waarvan Rusland de export wil beperken moeten nog worden opgesteld. Eerder dreigde Rusland de levering van aardgas via pijpleiding Nord Stream 1 te stoppen. Ook zou het Kremlin willen bijhouden welke landen "onvriendelijke" naties zijn.

Na de inval van Rusland in Oekraïne hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere bondgenoten de regering van Poetin met economische sancties onder druk proberen te zetten. Zo is de toegang van de Russische centrale bank tot buitenlandse tegoeden bevroren en is een aantal Russische banken geweerd uit het internationale berichtensysteem SWIFT, dat snelle transacties tussen banken mogelijk maakt.

De Verenigde Staten kwamen met nog zwaardere sancties tegen Rusland, door de import van alle Russische kolen, gas en olie te verbieden. De Russische economie leunt zwaar op de export van fossiele brandstoffen. Het Verenigd Koninkrijk wil voor het einde van dit jaar af van Russische olie.

Meer uit Financieel

Beleggers letten komende beursweek op belangrijk inflatiecijfer VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten de komende beursweek vooral op een belangrijk inflatiecijfer dat vrijdag uit de Verenigde Staten komt. De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve ziet dit cijfer als de belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling en dus van groot belang voor het rentebeleid van de Fed.

2 uur geleden
WSJ: Apple praat met Meta over AI-model in systeem verwerken

NEW YORK (ANP/RTR) - Apple en het moederbedrijf van Facebook gaan mogelijk samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Apple en Facebook-eigenaar Meta hebben gesprekken gevoerd over het integreren van het generatieve AI-model van Meta in het nieuwe AI-systeem Apple Intelligence. Dit meldt The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden.

4 uur geleden
Jurist: bunq heeft niet alle gedupeerden compensatie geboden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq heeft nog niet alle klanten die slachtoffer zijn geworden van phishing of helpdeskfraude compensatie aangeboden. Dit zegt jurist Chizki Loonstein, die met advocaten namens tientallen gedupeerden mogelijk een rechtszaak tegen de onlinebank start. Bunq stelt dat alle bij de bank bekende slachtoffers van fraude wel een bericht hebben gehad.

7 uur geleden
Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

8 uur geleden
Vliegveld Manchester schrapt vluchten om stroomstoring

MANCHESTER (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vluchten die zondag vanaf het vliegveld van Manchester zouden vertrekken, zijn geschrapt of lopen lange vertraging op. Een eerdere stroomstoring in de regio van de Engelse stad zorgt voor problemen op de luchthaven, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

9 uur geleden
Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

1 dag geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

1 dag geleden