Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland verbiedt verkoop olie aan deelnemers prijsplafond

Rusland verbiedt verkoop olie aan deelnemers prijsplafond

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vladimir Poetin verbiedt de verkoop van olie en olieproducten aan landen die een prijsplafond hebben ingesteld voor olie uit Rusland. Het verbod geldt ook voor iedere handelaar die meewerkt aan de maximumprijs die westerse landen hebben ingesteld, staat in een decreet dat de Russische president dinsdag ondertekende.

Het verbod voor ruwe aardolie gaat per 1 februari in en blijf minstens tot juli van kracht. Voor bewerkte olieproducten, zoals diesel of benzine, moet de Russische regering nog bepalen wanneer het verbod ingaat. Een speciale clausule geeft Poetin de mogelijkheid om het verbod in speciale gevallen naast zich neer te leggen.

De Europese Unie, G7-landen en Australië stelden eerder deze maand een prijsplafond voor Russische olie in om de olie-inkomsten voor het Kremlin te beperken. Dat moest ervoor zorgen dat het land minder geld te besteden heeft voor de inval in Oekraïne, maar niet direct alle export van olie zou stopzetten en zo een gigantische prijsstijging zou veroorzaken.

60 dollar

De westerse maatregel houdt in dat alleen olie die wordt verkocht tegen een prijs van 60 dollar per vat of minder kan worden geleverd. Als Russische olie voor een hogere prijs wordt verhandeld, mogen westerse bedrijven zoals rederijen en verzekeraars niet meewerken aan het vervoer daarvan.

De EU, de VS, het Verenigd Koninkrijk en enkele bondgenoten hebben Russische olie zelf al deels of geheel in de ban gedaan vanwege de inval in Oekraïne. Maar andere landen, zoals India en China, hebben de aanval op Oekraïne nooit formeel veroordeeld en importeren juist veel Russische olie.

Vraagtekens

De G7-landen, te weten Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zijn goed voor 90 procent van alle verzekeringsdiensten voor vracht ter wereld. Daardoor is het in theorie ook voor de olie-export naar landen buiten dit blok moeilijk om aan het prijsplafond te ontkomen.

Sommige analisten van de energiesector hebben vraagtekens gezet bij het effect van het westerse prijsplafond, omdat de prijs van 60 dollar per vat al dicht bij de prijs ligt die importeurs nu betalen voor Russische olie. Door de westerse sancties werd deze olie al verhandeld tegen een korting. De Russische minister van Financiën, Anton Siloeanov, zei eerder op dinsdag dat het prijsplafond volgend jaar een groter begrotingstekort dan de geplande 2 procent kan veroorzaken.

De wereldwijde prijzen voor olie stegen dinsdagavond iets. Brentolie, maatgevend voor de prijzen voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd 1,6 procent duurder op ruim 85 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Landelijke storing bij pinnen in winkels, meldt Betaalvereniging

DEN HAAG (ANP) - Een landelijke storing zorgt voor problemen met pinnen in winkels. Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De storing begon omstreeks 18.00 uur. Volgens de website allestoringen.nl hebben al duizenden mensen melding gemaakt van de storing.

57 minuten geleden
Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

2 uur geleden
Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

3 uur geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

4 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

5 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

5 uur geleden