Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland per direct uit Raad van Europa gezet

Rusland per direct uit Raad van Europa gezet

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa heeft Rusland met onmiddellijke ingang uit de verdragsorganisatie gezet. De raad, die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt, wil de Russische invasie in Oekraïne niet over zijn kant laten gaan. Rusland kondigde dinsdag zelf al aan uit de raad te stappen.

Rusland maakte sinds midden jaren negentig deel uit van de raad, die onder meer toeziet op het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Nu het geen lid meer is en het verdrag gaat opzeggen kunnen gewone Russen niet langer hun recht halen bij het mensenrechtenhof in Straatsburg. Ook moeten ze vrezen dat Rusland de doodstraf, bij de toetreding in de ijskast gezet maar nooit afgeschaft, weer gaat uitvoeren.

De Nederlandse rechtszaak bij het Straatsburgse hof tegen Rusland om het neerhalen van MH17 kan wel doorgaan, laat Buitenlandse Zaken weten. Lopende zaken worden in principe afgemaakt. Ook al is de kans klein dat Rusland nu het geen lid meer is bijvoorbeeld een eventuele boete nog wil en zal betalen.

Tiny Kox

Over de precieze juridische en financiële gevolgen van het Russische vertrek beslissen de verantwoordelijk ministers van de nu nog 46 lidstaten pas volgende week, zegt de raad. Er is nooit eerder een lidstaat de deur gewezen.

De ministers zetten Rusland er na 26 jaar uit, op verzoek van onder meer de parlementaire vergadering van de raad. Dat gebeurde wel met pijn in het hart, zegt Eerste Kamerlid Tiny Kox, die de vergadering voorzit. "Maar het was nodig en ik ben blij dat we het hebben aangedurfd." Hij is wel bezorgd over de nu nog weerlozere Russen en maant de raad om te blijven optrekken met mensenrechtenvoorvechters, democratische krachten en de vrije pers in Rusland.

Worsteling

Het afscheid van Rusland van de raad maakt een einde aan een decennialange worsteling met het zorgenkind. Moskou is talloze malen berispt en bestraft. Daarvan trok het land zich steeds minder aan.

De Raad van Europa, waartoe vrijwel alle Europese landen behoren tot de Kaukasus toe, staat los van de Europese Unie.

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

3 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

3 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

5 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

6 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

6 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

7 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

7 uur geleden