Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland haalde sinds oorlog 158 miljard binnen aan energie-export

Rusland haalde sinds oorlog 158 miljard binnen aan energie-export

HELSINKI (ANP/AFP) - Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor omgerekend 158 miljard euro aan energie-export binnengehaald. Daarvan nam de Europese Unie meer dan de helft voor haar rekening, meldde The Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). De denktank riep tegelijkertijd op tot effectievere sancties tegen Moskou nu door het instellen van sancties tegen Rusland de prijzen voor olie, gas en kolen de pan uit rijzen.

"De opgelopen prijzen van fossiele brandstoffen betekenen ook dat Rusland veel meer geld verdient met de export in vergelijking met voorgaande jaren, ondanks de verminderde exportvolumes dit jaar", aldus de in Finland gevestigde organisatie. De prijzen voor aardgas zijn in Europa de laatste tijd tot recordhoogte gestegen doordat Rusland de toevoer afsnijdt. De prijzen voor ruwe olie zijn na de invasie ook omhooggeschoten, hoewel ze sindsdien wel weer wat zijn gedaald.

"De export van fossiele brandstoffen heeft sinds het begin van de invasie ongeveer 43 miljard euro bijgedragen aan de federale begroting van Rusland, waarmee de oorlogsmisdaden in Oekraïne werden gefinancierd", aldus CREA. De cijfers hebben betrekking op de zes maanden na de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne. In deze periode was de EU volgens schattingen van de CREA met 85,1 miljard euro de grootste importeur van Russische fossiele brandstoffen. China volgde met 34,9 miljard euro. Turkije was goed voor 10,7 miljard euro.

Geen andere kopers gevonden

De EU heeft de aankoop van steenkool uit Rusland stopgezet, maar voert slechts een geleidelijk verbod op Russische olie in. Verder zijn er nog geen beperkingen vastgesteld voor de invoer van aardgas. Daar is het landenblok sterk afhankelijk van Rusland.

Volgens de CREA is het EU-verbod op de invoer van steenkool uit Rusland doeltreffend geweest. Na de inwerkingtreding van het verbod daalde de Russische kolenexport tot het laagste niveau sinds het begin van de oorlog. "Rusland is er niet in geslaagd andere kopers te vinden om de dalende vraag in de EU te compenseren", aldus CREA.

Prijsplafond

De organisatie drong wel aan op strengere regels voor de uitvoer van Russische olie en op handhaving daarvan. De EU en het Verenigd Koninkrijk zouden daarbij hun invloed in de mondiale scheepvaart moeten aanwenden. "De EU moet verbieden dat Europese schepen en Europese havens worden gebruikt voor het verschepen van Russische olie naar andere landen, terwijl het Verenigd Koninkrijk moet ophouden zijn verzekeringssector aan deze handel te laten deelnemen", aldus CREA.

De G7-landen beloofden eerder dringend werk te zullen maken van een prijsplafond voor Russische ruwe olie. Daardoor zou Rusland een groot deel van de inkomsten uit zijn olie-export verliezen.

Meer uit Financieel

Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

11 minuten geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

1 uur geleden
Rabobank biedt hypotheekklanten 1000 euro isolatiebudget

UTRECHT (ANP) - Rabobank komt een groep hypotheekklanten tegemoet met een budget van 1000 euro voor de isolatie van hun woning. Het gaat specifiek om eigenaren van woningen met energielabels G of F. De bank, die voor het initiatief 125 miljoen euro uittrekt, wil daarmee naar eigen zeggen "de verduurzaming van de woningmarkt versnellen".

1 uur geleden
AEX opent iets lager na speech Fed-voorzitter over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag iets lager aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers in Europa kauwden na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Milieu Centraal: zonnepaneel goedkoper, inleg eerder terugverdiend

UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

2 uur geleden
Muziekdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Muziekstreamingdienst Spotify gaat opnieuw honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen.

3 uur geleden
Beleggers verwerken opmerkingen Fed-voorzitter Powell over rente

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt maandag met winst te gaan openen. Beleggers in Europa kauwen na op de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve op vrijdag over de rente. Volgens Powell is het nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging in de Verenigde Staten.

3 uur geleden