Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rusland haalde sinds oorlog 158 miljard binnen aan energie-export

Rusland haalde sinds oorlog 158 miljard binnen aan energie-export

HELSINKI (ANP/AFP) - Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor omgerekend 158 miljard euro aan energie-export binnengehaald. Daarvan nam de Europese Unie meer dan de helft voor haar rekening, meldde The Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). De denktank riep tegelijkertijd op tot effectievere sancties tegen Moskou nu door het instellen van sancties tegen Rusland de prijzen voor olie, gas en kolen de pan uit rijzen.

"De opgelopen prijzen van fossiele brandstoffen betekenen ook dat Rusland veel meer geld verdient met de export in vergelijking met voorgaande jaren, ondanks de verminderde exportvolumes dit jaar", aldus de in Finland gevestigde organisatie. De prijzen voor aardgas zijn in Europa de laatste tijd tot recordhoogte gestegen doordat Rusland de toevoer afsnijdt. De prijzen voor ruwe olie zijn na de invasie ook omhooggeschoten, hoewel ze sindsdien wel weer wat zijn gedaald.

"De export van fossiele brandstoffen heeft sinds het begin van de invasie ongeveer 43 miljard euro bijgedragen aan de federale begroting van Rusland, waarmee de oorlogsmisdaden in Oekraïne werden gefinancierd", aldus CREA. De cijfers hebben betrekking op de zes maanden na de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne. In deze periode was de EU volgens schattingen van de CREA met 85,1 miljard euro de grootste importeur van Russische fossiele brandstoffen. China volgde met 34,9 miljard euro. Turkije was goed voor 10,7 miljard euro.

Geen andere kopers gevonden

De EU heeft de aankoop van steenkool uit Rusland stopgezet, maar voert slechts een geleidelijk verbod op Russische olie in. Verder zijn er nog geen beperkingen vastgesteld voor de invoer van aardgas. Daar is het landenblok sterk afhankelijk van Rusland.

Volgens de CREA is het EU-verbod op de invoer van steenkool uit Rusland doeltreffend geweest. Na de inwerkingtreding van het verbod daalde de Russische kolenexport tot het laagste niveau sinds het begin van de oorlog. "Rusland is er niet in geslaagd andere kopers te vinden om de dalende vraag in de EU te compenseren", aldus CREA.

Prijsplafond

De organisatie drong wel aan op strengere regels voor de uitvoer van Russische olie en op handhaving daarvan. De EU en het Verenigd Koninkrijk zouden daarbij hun invloed in de mondiale scheepvaart moeten aanwenden. "De EU moet verbieden dat Europese schepen en Europese havens worden gebruikt voor het verschepen van Russische olie naar andere landen, terwijl het Verenigd Koninkrijk moet ophouden zijn verzekeringssector aan deze handel te laten deelnemen", aldus CREA.

De G7-landen beloofden eerder dringend werk te zullen maken van een prijsplafond voor Russische ruwe olie. Daardoor zou Rusland een groot deel van de inkomsten uit zijn olie-export verliezen.

Meer uit Financieel

Beleggers komende beursweek druk met kwartaalcijfers en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.

3 uur geleden
Engie heft Nederlandse laadpalenmaker EVBox op

AMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

5 uur geleden
Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

AMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet met het Rijk, gemeenten en provincies "afdwingbare afspraken" maken die ervoor zorgen dat jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven, betoogt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Dat zou een goed middel zijn tegen het tekort aan woningen in Nederland, zegt hij in praatprogramma WNL Op Zondag.

7 uur geleden
Duitse sociaaldemocraten gaan campagne in met belastingverlaging

BERLIJN (ANP) - De Duitse sociaaldemocraten gaan de aanstaande verkiezingscampagne in met de belofte de belastingen voor de meeste Duitsers te verlagen. De SPD van bondskanselier Olaf Scholz mikt er tegelijkertijd op om voor de 1 procent met de hoogste inkomens de belastingen te verhogen, meldt persbureau dpa op basis van een conceptresolutie die de partijtop zondag aanneemt.

9 uur geleden
China: nog grote verschillen bij gesprekken met EU over heffingen

BRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.

1 dag geleden
Hoger bod Frasers op handtassenmerk Mulberry na eerdere afwijzing

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.

1 dag geleden
Fitch waarschuwt voor verlaging Franse kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.

1 dag geleden