
Ruimtevaartuig Boeing terug naar fabriek, lancering vertraagd
CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - Het ruimtevaartuig Starliner van vliegtuigbouwer Boeing gaat terug naar de fabriek. Het Amerikaanse bedrijf gaat daar onderzoeken wat er aan de hand is met het aandrijfsysteem nadat een geplande lancering was uitgesteld. Boeing stelt in overleg met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe datum vast voor de lancering, maar die zal nog maanden op zich laten wachten.
Eerder bleek dat vier van de dertien raketmotoren niet naar behoren functioneren. Dat was opnieuw een klap voor de pogingen van Boeing de NASA ervan te overtuigen dat het veilig en betrouwbaar astronauten naar het International Space Station (ISS) kan brengen.
Het toestel zou een onbemande testvlucht naar ruimtestation ISS maken, maar die is dus voorlopig van de baan. De geplande lancering werd begin deze maand afgeblazen nadat een paar uur voor vertrek een probleem werd ontdekt bij een paar kleppen bij de raketmotoren. Die stonden niet in de juiste stand. De vluchtleiding besloot toen dat de raket terug naar de loods moest worden gebracht.
Mislukte testvlucht
Eind 2019 mislukte een andere onbemande testvlucht van de Starliner. Die kwam daardoor niet aan bij het ISS en keerde na twee dagen terug op aarde. Boeing hoopt met de Starliner voor het einde van dit jaar voor het eerst mensen naar het ruimtestation te brengen. Concurrent SpaceX doet dat al. Daarnaast werkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA samen met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter en multimiljardair Jeff Bezos.
De lancering van de Starliner werd eind juli ook afgeblazen. Toen kwam het door problemen bij een Russisch vaartuig dat was aangekomen bij het ISS. De motoren van dat vaartuig gingen onverwacht aan, waardoor de positie van het hele ruimtestation veranderde. Motoren aan de andere kant van het complex wisten het ISS terug te duwen. De vluchtleiding besloot de lancering van de Starliner uit te stellen om alle aandacht op het ISS te kunnen richten.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."
5 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.
6 uur geleden