Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruimere compensatie voor groep woningbezitters in Groningen

Ruimere compensatie voor groep woningbezitters in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet komt Groningers tegemoet die in het verleden compensatie hebben gekregen voor de waardedaling van hun woning als gevolg van de gaswinning, maar die volgens een nieuwe regeling een hoger bedrag hadden kunnen krijgen. Daarvoor is 25 miljoen euro beschikbaar, meldt minister Stef Blok (Economische Zaken).

Een kleine 6000 mensen hebben voor de waardedaling van hun woning een schadevergoeding gekregen van de NAM, het bedrijf dat het Groningenveld exploiteert. Sinds vorig jaar de afhandeling van aardbevingsschade is overgenomen door het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), worden evenwel veel hogere vergoedingen uitgekeerd.

Blok heeft op verzoek van de Tweede Kamer experts naar de zaak laten kijken. Die hebben vastgesteld dat "geen sprake is geweest van onbillijkheden in juridische zin en de uitvoering van de regeling rechtmatig was". Maar Blok constateert ook dat dit de zorgen bij de Kamer "niet heeft weggenomen".

Daarom heeft het kabinet besloten om "bij hoge uitzondering vanwege de bijzondere situatie in Groningen" toch de portemonnee te trekken voor deze specifieke groep. Als na een individuele herbeoordeling blijkt dat zij van de NAM te weinig hebben gekregen, kunnen zij een tegemoetkoming krijgen.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

5 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

6 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

7 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

7 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

12 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

13 uur geleden