
Ruime steun voor Amerikaans belastingplan voor multinationals
PARIJS (ANP/RTR) - Een Amerikaans belastingplan voor multinationals heeft de steun gekregen van 130 landen waaronder Nederland. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekendgemaakt. Een klein groepje van de bij die organisatie aangesloten landen steunt het plan niet.
Het Amerikaanse plan moet ervoor zorgen dat ondernemingen die in meerdere landen actief zijn, in al die landen belasting betalen. Daarvoor hoeven de bedrijven geen kantoor in een land te hebben. Wereldwijd gaat de minimale winstbelasting voor die bedrijven bovendien naar 15 procent.
Door het plan wordt over een deel van de winst van multinationals geen belasting geheven in het thuisland, maar in de landen waar het bedrijf die winst daadwerkelijk behaalde. Naar verwachting gaat het jaarlijks om ruim 100 miljard dollar aan winst. De verhoging van de wereldwijde minimumbelasting naar 15 procent levert elk jaar naar verwachting zo'n 150 miljard dollar aan extra belastinginkomsten op wereldwijd.
Ierland
Van de 139 landen die meepraatten over een nieuw belastingplan, staan negen daar niet of nog niet achter. Een van de landen die de plannen niet steunt is Ierland, dat net als Nederland door veel andere Europese landen als een belastingparadijs wordt gezien.
De Ierse regering verzet zich tegen de ondergrens van 15 procent voor winstbelastingen en wil vasthouden aan het belastingtarief van 12,5 procent voor grote bedrijven. Met dat tarief wisten de Ieren veel Amerikaanse techbedrijven als Apple en Facebook te lokken. Minister van Financiën Paschal Donohoe verklaarde wel achter het grootste deel van het akkoord te staan. "Ik heb de bedenkingen van Ierland kenbaar gemaakt, maar blijf me inzetten voor een resultaat dat Ierland kan steunen", zo zei hij.
Andere landen die zich niet achter het plan van de Verenigde Staten schaarden, zijn Barbados, Estland, Hongarije, Kenia, Nigeria, Peru, Saint Vincent en de Grenadines en Sri Lanka.
De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei te hopen dat de details van het akkoord in oktober al zijn uitgewerkt. Zijn Franse evenknie Bruno Le Maire noemde de afspraken "de belangrijkste internationale overeenkomst over belastingen van de afgelopen honderd jaar".
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Nvidia is woensdag 4,2 procent hoger geëindigd op Wall Street. Dat gebeurde onder meer nadat bekend was geworden dat olieconcern Saudi Aramco overeenkomsten heeft gesloten ter waarde van ongeveer 90 miljard dollar met verschillende grote Amerikaanse bedrijven, waaronder het chipconcern. De overeenkomst met Nvidia heeft betrekking op infrastructuur rond kunstmatige intelligentie (AI).
9 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse farmaceut Sanofi heeft woensdag aangekondigd tot 2030 minstens 20 miljard dollar (omgerekend bijna 18 miljard euro) te willen investeren in zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Met dat geld moeten onder andere onderzoeks- en productiecapaciteit worden uitgebreid.
11 uur geledenDOHA (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag deals ondertekend die zullen "leiden tot een economische uitwisseling ter waarde van minstens 1,2 biljoen dollar" (omgerekend bijna 1100 miljard euro) tussen de Verenigde Staten en Qatar. Dat staat in een bericht van het Witte Huis waarin details van enkele deals zijn uiteengezet.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Gameontwikkelaar Ubisoft heeft het afgelopen boekjaar verlieslatend afgesloten, ondanks een succesvolle lancering van zijn nieuwe game in de Assassin's Creed-reeks. Dat komt naar voren uit de jaarresultaten die het Franse bedrijf woensdag heeft gepubliceerd.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is de handelsdag woensdag hoger geëindigd in de AEX, de hoofdgraadmeter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De bank presenteerde zijn kwartaalcijfers, waaruit naar voren kwam dat het resultaat beter was dan analisten hadden verwacht. Dit ondanks dat ABN AMRO in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst boekte dan een jaar eerder. Het aandeel klom 5,5 procent.
13 uur geledenDOHA (ANP/RTR) - Qatar heeft woensdag een overeenkomst getekend voor de aankoop van 160 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de golfstaat. Met de deal is een waarde van 200 miljard dollar gemoeid, ongeveer 178 miljard euro.
14 uur geledenASTEN (ANP) - Peter Gillis en zijn advocaat hebben woensdag een "goed" gesprek gevoerd met de advocaat van Taeke Dijkstra, de koper van Gillis' vakantieparken. Ze gaan er verder over praten met de bedoeling dat de koop doorgaat, melden de advocaten. Eerder wilde Dijkstra niet betalen vanwege de problemen van Gillis met de Belastingdienst.
15 uur geleden