
Ruim honderd handtekeningen tegen fusie GroenLinks en PvdA
DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd leden en sympathisanten van GroenLinks spreken zich in een petitie uit tegen een fusie van de partij met de PvdA in de Eerste Kamer. "Groenlinkse politiek is te waardevol en te belangrijk, en verdient zelfstandige vertegenwoordiging in het Nederlandse parlement", staat er in de petitiebeschrijving.
De initiatiefnemers schrijven in de petitie dat een fusie met de PvdA "inhoudelijk niet logisch" is. Volgens hen verschillen de visies van de partijen op veel onderwerpen, zoals sekswerk, landbouw, de sleepwet en het openen van Lelystad Airport. "Dit zijn geen kleine verschillen."
Volgens Femke Roosma, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam en ondertekenaar van de petitie, betreft het een breed initiatief van oude en jonge partijleden, afkomstig uit verschillende delen van het land. "Met de petitie willen we laten zien dat de partijtop een fusie misschien wel ziet zitten, maar dat er in de rest van het land ook een ander sentiment heerst."
Niet tegen samenwerking
Dat betekent niet dat de tegenstanders van de fusie ook tegen een intensieve samenwerking zijn. "Een links blok met meerdere partijen is nodig om verzet te bieden tegen het rechtse, conservatieve geluid", beschrijft de petitie. Toch denken de initiatiefnemers dat GroenLinks zich rijk rekent door de zetels van de partij bij die van de PvdA op te tellen. "Een fusie zou ook zomaar kunnen leiden tot een uittocht van leden en kiezers."
Tussen 2 en 10 juni kunnen leden van GroenLinks hun stem uitbrengen. Op 11 juni vindt er een ledenreferendum bij de PvdA plaats. Stemmen de leden van beide partijen voor een fusie, dan gaan de twee partijen één Senaatsfractie vormen.
Met een referendum in aantocht, lijkt een petitie misschien overbodig. Maar volgens Roosma is de petitie ook een middel om de stem van GroenLinks-kiezers te laten horen. "Tijdens het referendum mogen alleen partijleden stemmen, maar er zijn misschien ook GroenLinks-kiezers die zich tegen de fusie willen uitspreken."
Meer uit Politiek
APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
2 dagen geleden