Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 9000 boeren lieten berekenen of ze piekbelaster zijn

Ruim 9000 boeren lieten berekenen of ze piekbelaster zijn

DEN HAAG (ANP) - Ruim negenduizend ondernemers hebben sinds maandag via een speciale website laten berekenen of zij onder een regeling voor piekbelasters vallen. Verder zijn op de website van het ministerie de afgelopen week ruim 100.000 views gemeten, zei stikstofminister Christianne van der Wal voorafgaand aan de ministerraad. Het was vanwege de grote belangstelling van meet af druk op de site, zo liet het ministerie al eerder weten.

Op de zogeheten Aerius Check kunnen boeren hun actuele gegevens invoeren waarna de rekentool ermee aan de slag gaat. Van der Wal baalt ervan dat sommige boerenorganisaties boeren afraden om dit te doen omdat het niet anoniem zou zijn. "Het is kwalijk dat dit de wereld wordt in geslingerd. Het is niet waar. De gegevens blijven alleen van jou, we slaan ze niet op en we doen er niks mee. Dit is vechten tegen de bierkaai van beeldvorming."

De minister ontkent dat er weinig animo is voor een regeling. Ze spreekt ondernemers die niet willen stoppen, maar ook die wel willen stoppen. "Er zijn ook andere mogelijkheden, bijvoorbeeld om te innoveren, verduurzamen of het bedrijf te verplaatsen." Provincies geven volgens haar ook aan dat er boeren zijn die vrijwillig willen stoppen en daar lijsten van hebben. Het kabinet heeft een "woest aantrekkelijke" regeling bedacht waarmee boeren die op korte termijn willen stoppen, 120 procent krijgen van de waarde van hun bedrijf.

Krulletje

Van der Wal kan zich voorstellen dat sommige boeren denken dat ze eerst nog even afwachten wat het landbouwakkoord zal brengen. "Dat kan ook want we hebben ook nog de komende maanden de tijd." Dan worden de gesprekken gevoerd met provincies over de manier waarop en aan wie het geld wordt uitgekeerd. In het stikstoffonds zit 24,3 miljard euro voor de agrarische sector en natuurherstel, klimaat en water. Er zijn plannen bedacht die volgens Van der Wal al op 50 miljard euro zouden uitkomen.

Maar de minister zegt dat er "geen geld bij komt" en dat de maatregelen eerst allemaal getoetst worden. "We kunnen pas geld overmaken als er concrete maatregelen zijn die we hebben getoetst volgens de instellingswet van het fonds. Pas bij een krulletje gaan we het geld overmaken", zegt Van der Wal. "De komende maanden voeren we gesprekken met provincies over hoe de toets eruit ziet. Daarbij maakt het de bewindsvrouw niet uit of het geld loopt via de provincies of via het landbouwakkoord. Als we de doelen maar gaan halen."

Meer uit Binnenland

Akwasi kleedt 'schaars gekleed' standbeeld Anton de Kom aan

AMSTERDAM (ANP) - Akwasi heeft donderdag het beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam aangekleed. De 37-jarige artiest vroeg zich af waarom de Surinaamse verzetsstrijder "schaars gekleed" is afgebeeld, "bijna als een slaaf".

14 minuten geleden
Veehouderij veroorzaakt grootste milieuschade volgens PBL-rapport

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij veroorzaakt uitgedrukt in euro's de grootste schade door milieuvervuiling van alle economische deelsectoren in Nederland. Daarna volgen het wegverkeer, de elektriciteitsproductie en de zeescheepvaart. Onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hebben dat berekend. In totaal veroorzaakt milieuverontreiniging volgens hun inventarisatie jaarlijks minstens 46 miljard euro schade.

24 minuten geleden
Veertig maanden cel voor vernielen 117 graven Utrecht

UTRECHT (ANP) - Voor onder meer het vernielen van 117 graven heeft de rechtbank in Utrecht donderdag de 22-jarige Mohamed B. uit Vleuten veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. B. richtte volgens de rechtbank in mei vorig jaar "een ravage" aan op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht. "Ook in emotionele zin", aldus de rechtbank, die erop wees dat de vernielingen een grote groep nabestaanden van overledenen hebben getroffen, met "onbegrip, boosheid en verdriet" tot gevolg.

32 minuten geleden
Cel- en taakstraf voor poging afpersen ex-Jumbo-topman

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag de 38-jarige Olaf H. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één voorwaardelijk voor een poging voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd voor zo'n 2,2 miljoen euro af te persen. Zijn 42-jarige vriend Mustapha Y. kreeg een taakstraf van 200 uur en 540 dagen celstraf waarvan 514 dagen voorwaardelijk. Omdat hij 26 dagen in voorarrest zat hoeft hij niet terug de gevangenis in.

44 minuten geleden
Politie: drones onderschept in aanloop naar NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft in de afgelopen dagen meerdere drones uit de lucht gehaald in de aanloop naar de NAVO-top, die volgende week in Den Haag wordt gehouden. Volgens Willem Woelders, die namens de politie verantwoordelijk is voor de beveiliging van de top, gaat het om zeker zes onbemande toestellen, maar mogelijk iets meer.

55 minuten geleden
Veldkamp: gevolgen explosie bij ambassade Tel Aviv beperkt

DEN HAAG (ANP) - Een raketinslag nabij het pand waarin de Nederlandse ambassade in Tel Aviv is gevestigd, is geen aanleiding tot maatregelen ten aanzien van het ambassadepersoneel, zegt demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp. Voor zover hij weet is de schade beperkt gebleven tot een gesprongen raam. "Dat is weleens eerder gebeurd", nuanceerde de NSC-bewindsman op vragen van Kamerleden tijdens een debat

1 uur geleden
Honderden mensen werkten onbevoegd in de zorg, ontdekt inspectie

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen hebben jarenlang in de zorg gewerkt zonder vereiste diploma's of Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de politie en de Arbeidsinspectie hebben dat ontdekt. Ze spreken van "een groot gevaar voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg".

3 uur geleden