
Ruim 70 miljoen coronaprikken gezet in het Verenigd Koninkrijk
LONDEN (ANP/RTR) - In het Verenigd Koninkrijk zijn ruim 70 miljoen coronaprikken gezet. Van de volwassenen bevolking heeft 78 procent een eerste dosis van een coronavaccin gehad, 55,4 procent is met twee prikken maximaal beschermd tegen Covid-19.
De regering streeft ernaar eind juli alle volwassenen een inenting te hebben aangeboden en denkt dat deze doelstelling zal worden gehaald. Mensen worden opgeroepen hun tweede prik te halen zodra ze daarvoor in aanmerking komen. De autoriteiten wijzen erop dat ze daarna beter beschermd zijn tegen de Alpha- en Delta-varianten van het coronavirus. De eerstgenoemde mutatie werd voor het eerst geconstateerd in Engeland, de tweede in India.
In het VK raken steeds meer mensen besmet met de Delta-variant, die door de autoriteiten als een "zorgwekkende variant" is bestempeld. Bij 90 procent van de mensen die nu positief testen op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld. Begin mei was dat ruim een kwart. De Delta-variant is mogelijk 60 procent besmettelijker dan de voorheen dominante Alpha-variant.
Besmettingen
Vrijdag werden in het VK in totaal 8125 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Hoewel al werd verwacht dat het aantal besmettingen zou stijgen als gevolg van de recente versoepelingen, staat in het stappenplan dat op 21 juni de laatste coronabeperkingen kunnen verdwijnen. Of dat gaat gebeuren, wordt steeds onzekerder.
De Britse premier Boris Johnson maakt maandag bekend of de laatste versoepelingen doorgaan. Het einde van de lockdown hangt onder meer af van de vraag of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen de Delta-variant, zei hij eerder deze week.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De nieuwe paus Leo heeft in de Sixtijnse Kapel zijn eerste mis gehouden. Hij ging voor in het gebed voor alle kardinalen, die hem donderdag in diezelfde zaal kozen als leider van de Rooms-Katholieke Kerk.
29 minuten geledenOSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voordat het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een bestand van dertig dagen.
44 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Mike Huckabee, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, meldt dat er een nieuw mechanisme komt om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Israël, dat al ruim twee maanden alle noodhulp blokkeert, zal geen rol spelen bij de leveringen, maar wel bij de veiligheid in het gebied. Ook Hamas zou buiten de regeling worden gehouden.
47 minuten geledenMOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
3 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
3 uur geleden