Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 450.000 euro voor Oekraïne op girorekening Rode Kruis

Ruim 450.000 euro voor Oekraïne op girorekening Rode Kruis

DEN HAAG (ANP) - Op giro 5125 die het Rode Kruis heeft geopend voor donaties voor hulp aan Oekraïne, is tot nu toe ruim 450.000 euro binnengekomen, meldt de hulporganisatie vrijdagochtend. Het opgehaalde geld besteedt het Rode Kruis aan humanitaire hulp voor Oekraïne en omliggende landen.

De rekening werd donderdag om 17.00 uur geopend. Het Rode Kruis wil medische zorg en voedselhulp aanbieden, schoon drinkwater uitdelen en psychosociale hulp geven aan mensen die zijn gevlucht vanwege de oorlog met Rusland. Ook wil de organisatie mensen helpen om familieleden terug te vinden "die zij door de chaos uit het oog zijn verloren".

Het Rode Kruis heeft medewerkers in de omliggende landen "opgeroepen om paraat te staan". Het gaat dan om landen als Polen, Roemenië en Hongarije. De organisatie houdt er rekening mee dat daar "grote stromen vluchtelingen heenkomen", aldus een woordvoerster. In die landen staan dan ook hulpgoederen als dekens, tenten en toiletspullen klaar.

Voor zover bekend zijn er onder die medewerkers ter plaatse geen Nederlanders, aldus de woordvoerster. Het internationale Rode Kruis heeft extra mensen ter ondersteuning ingezet. Zoals in Boedapest, waar het regionale hoofdkantoor zit en van waaruit de aansturing van de hulpverlening aan Oekraïne en omliggende landen komt.

Meer uit Binnenland

Joost Klein overgeslagen tijdens repetitie finale

MALMÖ (ANP) - Tijdens de eerste finalerepetities van het Eurovisie Songfestival in Malmö is het optreden van Nederland opvallend genoeg overgeslagen. Joost Klein zou als vijfde act het podium opkomen maar in plaats van de zanger verscheen Israël, dat in de startvolgorde na de Fries komt. Klein was wel te zien in de opening van de show.

37 minuten geleden
Ruim 100 betogers buiten bij spoeddebat over protesten Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ruim honderd demonstranten hebben zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera verzameld. Daar is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

1 uur geleden
Insprekers debat Amsterdam: op UvA was sprake van politiegeweld

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op de UvA was sprake van politiegeweld en dat mag nooit worden ingezet tegen vredevolle demonstranten. Dat laten insprekers weten bij het spoeddebat over de pro-Palestijnse demonstraties bij de UvA vrijdag. "Iedereen loopt gevaar als er met knuppels wordt geslagen", zei Sophie Schwartz, ook wel bekend als zangeres Sophie Straat.

1 uur geleden
Alsnog 12,5 jaar cel voor doden vrouw in Thailand in 2007

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden van zijn vrouw in 2007, in Thailand. De Haagse rechtbank sprak de man in 2019 vrij, bij gebrek aan bewijs. Volgens dat hof is het bewijs er wel en staat "buiten redelijke twijfel" vast dat Den D. de vrouw "heeft gedood en haar lichaam in een beerput heeft gedumpt".

1 uur geleden
13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

DEN HAAG (ANP) - De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een Kamerbrief. Dat komt onder andere doordat het gemeenten niet lukt om onderwijs te regelen voor kinderen van asielzoekers.

2 uur geleden
Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan. Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

2 uur geleden
Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden