Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 440.000 euro subsidie voor Zeeuwse projecten

Ruim 440.000 euro subsidie voor Zeeuwse projecten

Vijf projecten in Zeeland ontvangen subsidie uit de Zeeland in Stroomversnelling-regeling. In totaal gaat er 442.390 euro naar drie haalbaarheidsonderzoeken en twee demonstratieprojecten. 

De projecten die subsidie ontvangen zijn ‘Van vullen naar voeden’, ‘Verschralen, kansen voor gras’, ‘Minder gewasbeschermingsmiddel door robotisering’, ‘Plan Groene Compagnie’ en ‘Gezonde pasta van reststromen uit Zeeuwse bodem’. De betrokken partijen streven ernaar om de projecten uiterlijk eind 2024 af te ronden.

‘Van vullen naar voeden’

Stichting Boer en Keten ontvangt 49.943 euro subsidie voor het project ‘Van vullen naar voeden’. De stichting gaat een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren in samenwerking met partners Dutch Cuisine Academy, Zorgcentrum Cederhof, Zorgresidentie Landgoed Rijckholt, Scalda en Three Rivers Delta. Ze zoeken in drie fasen uit of, hoe en tegen welke prijs in Zeeland regionaal geteeld voedsel gestructureerd en jaarrond geleverd kan worden aan twee specifieke doelgroepen; scholieren en bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Het project ‘Van vullen naar voeden’ heeft als doel in de provincie Zeeland de hele regionale voedselketen samen te brengen in één organisatie. Het regionaal geteelde voedsel zal vervolgens be- en verwerkt worden in een regionale keuken en tenslotte als voedzame, gezonde maaltijd uitgeserveerd worden aan de twee doelgroepen. Het initiatief start met 8 hectare grond en zal bij een succesvol onderzoek worden opgeschaald.

‘Verschralen, kansen voor gras’

MTS Hof de Eendragt werkt voor het haalbaarheidsonderzoek ‘Verschralen, kansen voor gras’ samen met Staatsbosbeheer Zeeland en KicMPi. De partijen ontvangen voor het onderzoek 28.421 euro subsidie. In het project wordt onderzocht of het technisch, praktisch, logistiek en economisch haalbaar is om maaisel te verwerken tot hoogwaardige graspellets door gebruik te maken van industriële restwarmte. Het maaisel komt vrij bij het beheer van natuurgebieden en de openbare ruimte. De graspellets zijn weer bruikbaar als basis voor veevoer, bodemverbetering, bedding in stallen en wellicht als grondstof voor groene weidepalen. De noodzakelijke technieken zijn reeds beschikbaar, maar nog niet toegepast in de gewenste combinatie.

‘Minder gewasbeschermingsmiddel door robotisering’

Risseeuw Techniek ontvangt samen met consortiumpartijen Precisionwise, LMB Vermeulen, Proefboerderij Rusthoeve en Delphy 45.000 euro subsidie. In het samenwerkingsverband wordt onderzocht of een combinatie van mechanische en chemische gewasbescherming succesvol kan worden toegepast op de teelt van suikerbieten. In het onderzoek wordt de haalbaarheid onderzocht van een gecombineerd gebruik van onder meer mechanische onkruidbescherming en gps-techniek. De combinatie van de verschillende technieken wordt getest op robot ‘de Farmdroid’.

‘Plan Groene Compagnie’

Vrijbuiter Zeilen ontvangt 153.838 euro subsidie voor het demonstratieproject ‘Plan Groene Compagnie’. Samen met Padmos Marine, Aqua Business Development en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme zal Vrijbuiter Zeilen een vervolg geven aan ‘Plan Groene Compagnie’. Na een succesvol haalbaarheidsonderzoek zal de ontwikkeling van een nieuw eco-toeristisch concept binnen het Nationaal Park Oosterschelde (NPO) plaatsvinden. Het concept houdt in dat het vervoeren van mensen en goederen op een duurzame en schone manier zal gebeuren. Het NPO is een Natura 2000 gebied. Verduurzaming van vervoer door en in dit gebied is daarom van groot belang.

In dit demonstratieproject wordt het varende monument de Vrijbuiter geëlektrificeerd en aan verschillende eco-toeristische initiatieven gekoppeld. Het gaat bijvoorbeeld lokale geproduceerde goederen, en toeristen vervoeren. De inzichten die hieruit voortkomen worden gebruikt voor het oprichten van de Groene Zeeuwse Compagnie, een samenwerkingsverband tussen Zeeuwse platbodems dat op een eenduidige manier aan productontwikkeling en nieuwe diensten zal werken om een eco-toeristisch aanbodportfolio uit te bouwen.

‘Gezonde pasta van reststromen uit Zeeuwse bodem’

Samen met Landbouw Exploitatie Maatschappij Trifonius, PeelPioneers, HAS Hogeschool en Versplus ontvangt aanvrager Sophyn Greens 165.188 euro subsidie voor het demonstratieproject ‘Gezonde pasta van reststromen uit Zeeuwse bodem’. Het doel van het project is om aan te tonen dat - met de variërende kwaliteit van plaatselijke reststromen van groenten, fruit, vezels en Zeeuwse tarwe - een voldoende consistent en gezond gedroogd deegproduct kan worden geproduceerd. Bovendien moet het project een productieproces demonstreren dat kan worden opgeschaald voor grote productievolumes. Het uiteindelijke product van dit demonstratieproject is gedroogde (houdbare) pasta met een hoog gehalte groenten en fruit uit reststromen voor de detailhandel.

Meer uit Beveland

284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 uur geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

RILLAND - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

1 uur geleden
Politie: 'Overleden man in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk stierf natuurlijke dood'

WOLPHAARTSDIJK - De man die zondag levenloos is gevonden in het arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is een natuurlijke dood gestorven. Dat laat de politie woensdag weten na onderzoek.

2 uur geleden
Gemeente en dorpsraad werken samen aan wandelpad Baarland

BAARLAND - Baarland krijgt binnenkort een nieuw wandelpad.

3 uur geleden
Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

1 dag geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

1 dag geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

2 dagen geleden