
Ruim 30 legerchefs bij beraad over troepenmacht voor Oekraïne
PARIJS (ANP) - De legerchefs van 36 landen overleggen in Parijs over een internationale troepenmacht die Oekraïne na een toekomstig akkoord met Rusland moet beschermen. Naast de Nederlandse hoogste militair nemen ook collega's uit Australië, Nieuw-Zeeland en Japan deel.
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de bijeenkomst belegd. Ze leiden de 'coalitie van bereidwillige landen' die Oekraïne van 'veiligheidsgaranties' moet voorzien. Met troepen, vliegtuigen en schepen die het luchtruim en de Zwarte Zee bewaken, willen ze Rusland ervan weerhouden na een eventuele adempauze Oekraïne weer aan te vallen.
Het aanvankelijke twintigtal deelnemende landen is flink gegroeid. Ook niet-Europese landen als Australië zijn aangesloten. Een sterke bondgenoot als Turkije schoof al eerder aan. Ook het Russisch-gezinde Hongarije en medestander Slowakije, die geregeld partij tegen Oekraïne kiezen, praten mee in Parijs.
Schoof: overleg volgende stap
Het overleg van commandanten der strijdkrachten van dinsdag is "een volgende stap", zei premier Dick Schoof eerder. Militaire planners, ook van Nederland, zijn al langer in gesprek over welke veiligheidsgaranties mogelijk zijn.
De Amerikaanse legerchef is er niet bij, maar de bijeenkomst vindt plaats "in verbondenheid met de VS", benadrukt Frankrijk. De Verenigde Staten hebben gezegd dat zij niet van plan te zijn deel te nemen en dat het op Europese landen en hun bondgenoten aankomt. Europa werkt sindsdien haastig aan plannen, ook in de hoop zo mee te kunnen doen aan de vredesbesprekingen tussen de VS, Rusland en Oekraïne. Het treffen in Parijs is volgens de Fransen "een beslissend moment" voor Europa om invloed te krijgen.
Besprekingen 'verkennend en aftastend'
De besprekingen draaien "om het opstellen van opties voor de samenstelling, stationering en operationele vermogens van een multinationale troepenmacht", laat de Franse generaal Thierry Burkhard weten. Het overleg is nog wel "verkennend en aftastend", benadrukte de woordvoerder van de Nederlandse generaal Onno Eichelsheim vooraf.
Meer uit Buitenland
ROME (ANP) - Ten minste 21 mensen zijn gewond geraakt bij een grote explosie bij een benzinestation in Rome. Onder hen is een aantal hulpverleners, melden Italiaanse media.
53 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Bij een grootschalige aanval op Oekraïne hebben de Russen een recordaantal van 539 drones en elf raketten ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. De aanval, die vrijwel de hele nacht duurde, volgde na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump over de Russische oorlog tegen Oekraïne. De helft van de drones zou zijn neergehaald. Ruim tweehonderd gingen verloren.
3 uur geledenMARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
4 uur geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
5 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
5 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
7 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
7 uur geleden