Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 28.000 Airbnb-woningen voor vluchtelingen, 400 in Nederland

Ruim 28.000 Airbnb-woningen voor vluchtelingen, 400 in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 28.000 woningeigenaren wereldwijd hebben via woningverhuurplatform Airbnb een plek beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Daarvan zijn er bijna 400 in Nederland. Het totaal is inclusief ruim 13.000 nieuwe verhuurders die zich de afgelopen week om die reden hebben aangemeld. In Nederland hebben bijna 350 nieuwe verhuurders zich juist omwille van het opvangen van Oekraïners aangemeld.

Bij de Nederlandse stichting Takecarebnb hebben zich al 10.000 gastgezinnen gemeld die vluchtelingen uit Oekraïne willen opvangen. Daar komen er dagelijks zo'n duizend bij, meldt de organisatie die ook de gegevens van veel lokale initiatieven overhandigd krijgt. Nog deze week gaat Takecarebnb de potentiële gastgezinnen bellen om praktische zaken en verwachtingen te bespreken.

Airbnb maakte vorige week bekend dat het een tijdelijk verblijf zal bekostigen voor maximaal 100.000 Oekraïense vluchtelingen. Steeds meer mensen vluchten voor het geweld in het land na de Russische invasie. Zondag maakte de Poolse douane bekend dat inmiddels meer dan 1 miljoen vluchtelingen bij Polen de grens zijn overgestoken. Eind vorige week zei Airbnb voorlopig alle activiteiten in Rusland en Belarus op te schorten vanwege de invasie van Oekraïne.

Servicekosten

Het verhuurplatform heeft daarnaast tijdelijk de servicekosten geschrapt voor boekingen in Oekraïne. Tienduizenden mensen per dag van over de hele wereld boeken een verblijf in het land. Dat doen ze niet om op vakantie te gaan, maar om de verhuurders financieel bij te staan. De campagne is op sociale media ontstaan. Op Airbnb zijn in verschillende steden zoals Kiev en Charkov kamers te huren en op begeleidende foto's zijn kapotgeschoten flats of huizen te zien.

Presentator Charles Groenhuijsen noemde afgelopen weekend op Twitter het een creatief plan om Oekraïners bij te staan door hun woning fictief te huren op Airbnb. "Een heel simpele manier om mensen in de #Oekraïne rechtstreeks en direct financieel te steunen", zei hij. Advocaat Peter Schouten vroeg zich af of het idee nog verder uitgewerkt kan worden. "Als het Russische leger een woning kapot schiet van een Oekraïense burger, huur je voor één nacht (of meer) deze woning via Airbnb om geld bij deze getroffen mensen te krijgen", schreef hij op Twitter.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

2 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

4 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

4 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

15 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

19 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

20 uur geleden