Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 15.000 mensen demonstreren in Duitse steden tegen AfD

Ruim 15.000 mensen demonstreren in Duitse steden tegen AfD

ESSEN (ANP) - Zeker 15.000 mensen hebben maandagavond in verschillende Duitse steden deelgenomen aan demonstraties tegen de uiterst rechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD).

In Essen droegen betogers spandoeken met teksten als: "Laat de nazi's niet marcheren of deelnemen aan de regering" en "Kleurrijk in plaats van waardeloos bruin". De Duitse politie zei dat 6700 mensen deelnamen aan een protestmars in de stad.

Ook in Leipzig en Rostock waren demonstraties. De politie schatte het aantal deelnemers daar op respectievelijk 6000 en 2500 demonstranten.

Afgelopen weekend gingen door het hele land ook al tienduizenden mensen de straat op tijdens protesten tegen AfD en extreemrechts. De directe aanleiding voor de demonstraties is een bijeenkomst van leden van AfD afgelopen november met een Oostenrijkse extremist. Volgens onderzoeksplatform Correctiv spraken ze daar over plannen voor massadeportaties als AfD aan de macht zou komen.

Correctiv zegt undercover bij de bijeenkomst te zijn geweest. Rechts-extremisten zouden hebben gesproken over een "geheim plan" met als doel om miljoenen mensen op basis van racistische criteria Duitsland uit te zetten, ongeacht of ze een Duits paspoort hebben. De AfD spreekt tegen dat er is gesproken over massadeportaties.

Meer uit Buitenland

Kremlin veroordeelt moordaanslag op Trump

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland verzet zich "krachtig" tegen geweld te midden van een politieke strijd. Dat zegt het Kremlin in een reactie op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump.

58 minuten geleden
Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

1 uur geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

2 uur geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

2 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

2 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

2 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

3 uur geleden