Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruim 13.000 Nigerianen dienen claim in tegen Shell om olielekken

Ruim 13.000 Nigerianen dienen claim in tegen Shell om olielekken

LONDEN (ANP) - Ruim 13.000 Nigerianen en zeventien instellingen hebben claims ingediend tegen Shell. Ze houden het olie- en gasbedrijf verantwoordelijk voor de vervuiling van de Nigerdelta waardoor ze niet meer op de gebruikelijke wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat heeft het Britse advocatenkantoor Leigh Day bekendgemaakt op dezelfde dag waarop Shell een recordwinst van 38 miljard euro meldde.

De massaclaim betreft 11.317 nieuwe claims van mensen uit de Ogale-gemeenschap en onder meer scholen en kerken. Die worden gevoegd bij 2335 claims van mensen uit de Bille-gemeenschap die al in 2015 waren ingediend bij het Britse High Court. Daarnaast wordt er voor beide gemeenschappen een eigen claim ingediend. In beide gemeenschappen is het door de olievervuiling niet meer goed mogelijk om groenten te verbouwen of te vissen. Ook is de watervoorziening vervuild.

De beide Nigeriaanse gemeenschappen strijden al sinds 2015 tegen Shell. Het olie- en gasconcern verschool zich eerder achter zijn Nigeriaanse dochteronderneming SPDC, die zelfstandig zou opereren. Dat argument werd twee jaar geleden door het Britse Supreme Court van tafel geveegd, Volgens Leigh Day zal de zaak volgend jaar inhoudelijk worden behandeld. Door de nieuwe stap kan de zaak richting de inhoudelijke behandeling, waar dan wordt gekeken of het Britse moederbedrijf daadwerkelijk ook verantwoordelijk is voor de vervuiling van de Nigerdelta. Die inhoudelijke behandeling volgt waarschijnlijk volgend jaar.

Serieuze vragen

Volgens Leigh Day stelt Shell dat de gemeenschappen niet van het bedrijf kunnen eisen dat de vervuilde gebieden worden schoongemaakt. Ook zijn veel van de olielekken vijf jaar geleden gebeurd en daarom kunnen de gemeenschappen geen compensatie eisen. Ook blijft Shell volhouden dat het als moederbedrijf niet verantwoordelijk kan worden gehouden door vervuiling veroorzaakt door SPDC. Het advocatenkantoor zegt dat als Shell de zaak wint, geen enkele gemeenschap in Nigeria schadeloosstelling voor olievervuiling kan eisen.

Shell kondigde in 2021 aan de Nigerdelta te zullen verlaten en in Nigeria alleen nog op zee olie te gaan winnen. "Het lijkt erop dat Shell de Nigerdelta wil verlaten zonder wettelijk verplicht te worden de vervuiling als gevolg van hun installaties daar aan te pakken", aldus Daniel Leader van Leigh Day. "Dit roept serieuze vragen op over de verantwoordelijkheid die fossiele bedrijven willen nemen voor oude en nog altijd ontstaande milieuvervuiling".

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

6 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

6 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

8 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

9 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

10 uur geleden