Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Zwart Sluisje?

Rubriek Goes Gezien: Zwart Sluisje?

Dit is ‘m dan: het Zwart Sluisje waar 96,5 procent van de Goesenaren nog nooit van gehoord heeft. Gelegen aan de parallelweg van de ’s-Heer Hendrikskinderendijk, net buiten de bebouwde kom. Het speelde een poosje verstoppertje, maar een maand geleden is het ontdaan van braam en klimop. Nu kunnen we het er ’s over hebben. En naar kijken.

Deze versie van het Zwart Sluisje staat er sinds 1961/1962, toen de toenmalige Rijksweg werd verbreed. Zijn voorganger, een gemetselde sluis uit de negentiende eeuw, stond waar nu de middenberm van de weg is. De koker werd vierkant en verlengd tot ruim zestig meter. Overtollig water stroomt hier vanzelf van noord naar zuid onder de weg door; daar is de metalen constructie bovenop het beton niet voor nodig. Die was er ooit voor om al zwengelend een houten schot in de koker te laten zakken, zodat bij wateroverlast aan de zuidkant dat water niet via de koker de Goese Polder invloeit. Deze zogeheten waterkerende functie is in de jaren ’90 voor het laatst toegepast, zo begreep ik van de provincie, die de koker onder de weg beheert. Die koker heeft nu alleen nog een functie bij het waterbeheer door het waterschap. Het Zwart Sluisje voert namelijk nog steeds overtollig water uit de woonwijk Goese Polder plus aangrenzend landbouwgebied af, richting gemaal Dekker bij Kattendijke, om daar de Oosterschelde ingepompt te worden.
Eeuwen geleden stond de sluis bekend onder de mysterieuze naam Broer Doens Heule, waarvan we alleen het laatste woord kunnen plaatsen: heule is Zeeuws voor duiker, een pijp door een dijk of onder een weg. Een voorloper van deze heule voerde al in de Middeleeuwen water af vanuit de altijd natte Goessche Polder, toen nog geen woonwijk, maar een echte polder uit de dertiende eeuw.

De toekomst van dit ‘kunstwerk’, dat dus geen waterkerende functie meer heeft – alleen de betonnen koker zou voor de waterafvoer voldoende zijn – is onduidelijk. Verwijderen? Er kleeft wel historie aan, ook al is de precieze plek en de uitvoering vele malen veranderd. En het is een interessant ding om te zien. Maar is het cultureel/industrieel erfgoed? En welke consequenties heeft die term en wie betaalt dat? Snoeien, schoonmaken, smeren, bordje erbij. Tsja. En verven! Want het Zwart Sluisje is niet zwart! Het standaardgroen van de metalen constructie bladdert tevoorschijn. Het is bij plaatsing in 1962 volgens mij zwart geverfd, omdat het ding nu eenmaal sinds mensenheugenis Zwart Sluisje heet...

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Persoon te water aan de Albert Joachimikade

GOES - Een persoon is vanmiddag te water geraakt aan de Albert Joachimikade in Goes. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd.

5 uur geleden
Ook bij Colijnsplaatse Boys is de energierekening hoog

COLIJNSPLAAT - De coronapandemie veroorzaakte financiële tegenvallers voor voetbalvereniging Colijnsplaatse Boys en nu wordt de energierekening een flinke kostenpost. “We zwemmen niet in het geld, en dan druk ik het nog voorzichtig uit”, vertelt clubvoorzitter Thijs ‘t Hart. “Er komt een einde aan onze polsstok als dit lang gaat duren.”

6 uur geleden
Seniorenraad Borsele viert twintigjarig bestaan met feest op Ouderendag

‘s-HEERENHOEK - Seniorenraad Borsele geeft vrijdag 7 oktober een jubileumfeest in de Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek. 

1 dag geleden
‘Wat er op mijn pad kwam heb ik omarmd’

MIDDELBURG - De groene en rode markiezen zijn met grote letters bedrukt: De Boekenbeurs. Het beeld hoort al veertig jaar bij de uitstraling van de Turfkaai in Middelburg. Eigenaar en antiquaar Fred Duivenvoorde is gespecialiseerd in oude boeken, kaarten en prenten. Zeeland is het belangrijkste onderwerp van zijn antiquariaat, al heeft hij ook veel andere pareltjes in de kasten staan. Eind 2022 komt er een einde aan de vertrouwde winkel, maar Duivenvoorde gaat online door met de verkoop.  

1 dag geleden
Training ‘Een held met je geld!’ voor jongvolwassenen

Soms is het lastig om goed uit te komen met je geld. Want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om rekeningen te betalen, hoe spaar je voor leuke dingen? En hoe voorkom je dat je schulden krijgt

2 dagen geleden
Waterschap: ‘Water uit sloten, vijvers en kreken weer beschikbaar voor gebruik’

Door de neerslag van de afgelopen weken kan waterschap Scheldestromen het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in Zeeland opheffen.

2 dagen geleden
Onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater opgeheven. Door de neerslag van de afgelopen weken is het peil in waterlopen gestegen. Neerslag en dalende temperaturen helpen de natuur herstellen waardoor ook waterkwaliteitsproblemen in ernst en hoeveelheid zijn afgenomen.

2 dagen geleden