
Rubriek Goes Gezien: Van zelfkant naar achterkant
Deze foto is genomen vanaf de mooiste trap van Goes, die neerdaalt van de Oostwal in een van de vertakkingen van het Groene Weidje. Dat zijn er in totaal vier, waarvan eentje ‘verboden toegang’ is. Wat het Groene Weidje alleen al zo bijzonder maakt, is dat het louter bestaat uit achterkanten van huizen/winkels en opslagruimten; het maakt allemaal geen erg uitnodigende indruk. Er zijn wel huisnummers en brievenbussen, er bestaan postcodes en er wordt hier ook vuilnis opgehaald (lastig, met al die doodlopende vertakkingen!). Maar er zijn slechts enkele echte, gezellige voordeuren te vinden. Mijn oudste kleindochter telt er in de gauwigheid slechts twee! De kleindochters willen best poseren voor de foto, maar vanwege al die achterkanten dan wel graag in stijl.
Toen Goes eeuwen geleden nog een heuse vestingstad was met poorten en al, was er aan de wallen/vesten in het zuidoosten een bolwerk. Hierop ontstond een bleekveld, waar linnenblekerijen in vredestijd hun linnen in de zon konden bleken. Op een stadsplattegrond uit 1649 prijken maar liefst drie zachtgroen gekleurde bleekvelden in Goes: de grootste op het huidige Bleekveld, een middelmaatje aan de Westwal en de kleinste hier op het bolwerk, dat niet voor niets het Kleine Weitje – wel met een keurige t! – werd genoemd. Later heette het grasveld het Groene Weidje, vlakbij het natte water van de vesten, waar soms des winters witte sneeuw viel – driemaal pleonasme, weet u nog?
Weer later werd het Groene Weidje bebouwd en ontstond er een achterbuurtje, deels ook wel het Schotje van Armoe genoemd. Op een kadasterkaart uit de jaren ’50 staan zelfs beiden namen geschreven, hoewel het geheel sinds 1938 officieel Groene Weidje heet. Rond 1920 werd het aan de Oostvest gelegen wandelpark aangelegd. De wal van het voormalige bolwerk behield min of meer zijn hoogte. Aan de waterkant werden mooie huizen gebouwd; de achterkanten ervan kwamen uit op het inmiddels bestrate Groene Weidje, evenals die van de winkels aan de Ganzepoortstraat. Zo promoveerde het Groene Weidje van de zelfkant tot de achterkant van Goes. Romantische jeugdherinneringen zijn hier gesitueerd, omdat in de jaren zeventig en tachtig talloze Goesenaren hier op dansles gingen bij Janvier.
Een van de straatnaambordjes gaat grotendeels schuil achter de bloesem, rechts op de foto. Mijn oudste kleindochter denkt diep na over dat ‘groen’ in de straatnaam. ‘Aha!,’ zegt ze, ‘de achterdeuren van al die achterkanten hier zijn bijna allemaal groen!’
Tekst en foto: Arend van der Wel
Meer uit Beveland
COLUMN - Een paar jaar geleden kreeg ik van iemand wat aantekeningen toegestuurd,waarin hij terugblikt op zijn belevenissen als politieagent in het vooroorlogse Goes.
20 minuten geledenMIDDELBURG - Rijkswaterstaat voert in mei onderhoud uit aan de Vlaketunnel bij Kapelle en het Dampoortaquaduct bij Middelburg. Ze kondigt afsluitingen aan om weggebruikers te attenderen op een langere reistijd.
19 uur geledenHEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.
22 uur geledenGOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.
23 uur geledenGOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen.
1 dag geledenGOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
1 dag geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
1 dag geleden