Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Sloop en hoop

Rubriek Goes Gezien: Sloop en hoop

Het Gasthuis, goed te zien vanaf de Oostsingel, wordt momenteel gesloopt om plaats te maken voor een nieuw zorgcomplex. Dat slopen is een interessant proces, want het gaat weloverwogen. Niet met de botte sloopkogel. Van zuidvleugel gestaag richting noordvleugel. Op de foto lijkt het dat appartementen nog bewoond zijn – je ziet lampen, gordijnen, zonneschermen – terwijl bij de buren de gevel er al uit ligt. Maar dat is niet zo. ‘De bewoners zijn allemaal verhuisd naar appartementen van Beveland Wonen of naar een andere locatie van Zorggroep Ter Weel’, aldus de website van Ter Weel.

Bijna 25 jaar geleden werd het Gasthuis ingrijpend gerenoveerd. De heropening was in 1998, precies vijfentwintig jaar na de nieuwbouw in 1973. Ter gelegenheid van de renovatie en het jubileum verscheen een ‘speciale uitgave van het maandblad van Zorgcentrum Gasthuis’ en dat kwam ik in m’n oud-archief tegen. Het interview met de heer Van den Hondel, toen bestuursvoorzitter, eindigt met: ‘Het Gasthuis is een veerkrachtig huis, het kan een stootje hebben.’ De directeur tot in 1997, mevrouw Van Driel-Blomaard, was blij met de renovatie, maar toch heeft ze ‘één negatief puntje over de verbouwing van het Gasthuis: de verzorgingskamers van de bewoners zijn klein gebleven, weliswaar veel gerieflijker en erg mooi.’ De directeur ziet als het ware de nieuwbouw al aankomen: ‘Het is geen ultramodern gebouw, maar we kunnen er weer jaren mee verder.’ In het blad is ook te lezen dat de aannemer vanwege het renovatielawaai alle bewoners een bloemetje schonk. Ik geef het maar door, geheel vrijblijvend uiteraard.

Pas als ik het blad helemaal heb doorgebladerd, snap ik waarom ik het heb bewaard. Op de allerlaatste pagina staat een nostalgisch-verontwaardigd gedicht, getiteld ‘Goes’. Wie de dichter is, staat er helaas niet bij en wanneer het geschreven is ook niet. Nu ik het herlees, moet ik erg denken aan de Zeeuwse vertalingen van Nijntje door Engel Reinhoudt: strak ritme, klinkt als een klok en geen woord te veel, heej. Het zijn negen strofen vol melancholieke jeugdherinneringen, zoals: ‘Onder de beukeboom op de Legerdiek / èk heel wat lekkere neutjes vergaerd’. Dit zijn de eerste en laatste strofe:

Overlest, op verziete in de Ganzestad

èk m’n oogen uutewreve

De eele Agnesgang was wig

Dat ‘k dat nog most beleve!

Mè de Mart en de Groote Kerke

de Beestemart en Brouwersgank

en m’n eigenste Goese taele

die bluuve eel mien leven lank.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

18 uur geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

19 uur geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

19 uur geleden
Jaan Verhage-Aarnoutse uit Goes viert 100e verjaardag en telt haar zegeningen

GOES - Mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse uit Goes is vrijdag honderd jaar geworden. Maandagmiddag ging burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes bij haar op felicitatiebezoek in Residence 't Gasthuis.

19 uur geleden
Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

1 dag geleden
Alternatieve hardloopwedstrijd op Koningsdag in Goes-Zuid

GOES - Op zaterdag 27 april organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd in Goes-Zuid. Niet zomaar een gewone hardloopwedstrijd, maar een hardloopomnium. Dat is een samengestelde wedstrijd met 3 onderdelen over relatief korte afstanden. Bij elk onderdeel verdienen de deelnemers punten en zo wordt er een uitslag gemaakt. Voor vrouwen en mannen en bij voldoende animo jeugd t/m 13 jaar is er een apart klassement.

2 dagen geleden
Rubriek Goes Gezien: Een bruggenhoofd in de Oostvest

We hebben in de vesten drie eilandjes, een rijk bezit. Bij de Westerkerk, in het noordelijk deel van de Westvest en deze op de foto: in de Oostvest. Dit is van de drie het grootst, het minst onderhouden en - vanwege dat laatste - het allermooist. Maar daar hebben we het nog wel over...

2 dagen geleden