Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Parkeerterrein voor boten

Rubriek Goes Gezien: Parkeerterrein voor boten

We zitten met de benen bungelend boven het water op de Grote Kade en kijken beurtelings rechts naar de Sint Maartenbrug en links naar de Stadshaven. Mijn kleindochter valt vijf minuten helemaal stil als ik haar vertel dat de prachtige jachthaven ‘ooit’ bijna een parkeerterrein was geworden. Ze doet haar ogen dicht en probeert zich dat voor te stellen. Lukt niet.Dat ‘bijna een parkeerterrein’ formuleerde ik expres zo, voor de dramatiek. In 1969 werd namelijk het idee om de haven te dempen en er een broodnodig parkeerterrein van te maken door een derde van de gemeenteraad omarmd. Met tien stemmen tegen vijf werd het collegevoorstel om er een ‘aanloophaven’ van te maken aangenomen. Daarmee kwam, zoals wethouder Lieven de Leeuw het in zijn memoires (2011) zegt, een einde aan een ‘periode van ruim 30 jaar waarin de kaden rond de havenkom een dood element vormden’. Wethouder Prins nam het initiatief om er weer een ‘levende haven’ van te maken. Hij was ‘een groot zeilliefhebber’, vertelt De Leeuw erbij. Leuk om te weten, maar zou het idee om te dempen zijn doorgegaan als de wethouder ‘een groot autoliefhebber’ was geweest?Ik vraag mijn kleindochter hoe oud de Sint Maartenbrug is. ‘Best wel oud’, zegt ze, nog steeds in stille verwarring. ‘Dat lijkt maar zo,’ zeg ik. Voor grote mensen: de brug is van juli 1974 en was noodzakelijk om van de doodse havenkom die ‘aanloophaven’ te maken. Daarvoor lag er sinds 1939 een vaste, stenen autobrug, waardoor de haven niet of nauwelijks gebruikt kon worden. Eerder was daar sinds mensenheugenis een dubbele ophaalbrug, gevolgd door een metalen draaibrug (1865-1938). De stenen brug was versierd met witstenen stadswapens. Deze zijn bij de bouw van de ophaalbrug aan een nieuw leven begonnen, want ze zijn aan weerszijden ervan in de kademuur gemetseld; links op de foto ziet u er eentje.Het rustieke bruggetje is zo’n beetje het drukste en tegelijk krapst bemeten knooppunt van Goes: er passeren voetgangers, voetgangers-met-hondjes, fietsen, e-bikes, scooters, scootmobielen, bakfietsen en er staan selfienemers midden op stil. En dat zonder belijning en verkeersborden om de verkeersstromen te reguleren. Hier wordt een impliciet beroep gedaan op ieders wellevendheid, ook als bijna iedereen haast heeft.Tja, geen behartigenswaardige citaten van mijn kleindochter deze keer. Lees de eerste zinnen nogmaals en u snapt waarom. Je bent nooit te jong om stil te genieten, ook van wat er ‘bijna’ niet was geweest.Tekst en foto: Arend van der Wel

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Gemeente Noord-Beveland stopt met adverteren in het ‘gele krantje’

WISSENKERKE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland ontbindt haar advertentiecontract met Trainews vanwege het nieuwe beleid van deze uitgever.

6 uur geleden
Ook Borsele heeft vanaf donderdag een repair café

HEINKENSZAND - De Borselse wethouder Marga van de Plasse en Liliane Schoone, voorzitter van de Seniorenraad Borsele, openen donderdag in Heinkenszand het eerste repair café van gemeente Borsele. 

9 uur geleden
‘We hopen met deze vernieuwing ook leden aan te trekken’

KAMPERLAND - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft, met hulp van het jongste clublid Lizzy Fillius, het vernieuwde tennispark van S.V. Slagvast in Kamperland geopend. “We zijn klaar voor de toekomst”, vertelt clubvoorzitter Peter Sandee.

13 uur geleden
Dodelijk arbeidsongeval in Driewegen

DRIEWEGEN - Bij een arbeidsongeval aan de Weltevredendijk bij Driewegen is maandagmiddag een 83-jarige man overleden. Hij raakte bekneld onder een heftruck.

1 dag geleden
Eindeloos Eiland Festival op nieuwe locatie

WISSENKERKE - Het Eindeloos Eiland Festival (EEF) gaat eindelijk door. De herfsteditie vindt plaats op 24, 25 en 26 september op een nieuwe locatie; hofstede ‘s Gravenhoek bij Wissenkerke.

1 dag geleden
‘We zijn geen fabriek en willen dat ook niet worden’

Hij nam twintig jaar geleden de groentewinkel van zijn ouders over en heeft nu een goedlopend bedrijf in het bezorgen van maaltijden. Johan van Marle vertelt over zijn familiegeschiedenis en het succes van zijn bedrijf: Uitgekookt. 

1 dag geleden
Scouting: We mogen weer!!

GOES - Afgelopen zaterdag is het nieuwe scoutingseizoen weer begonnen voor de leden van Scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha.

1 dag geleden