Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Parkeerterrein voor boten

Rubriek Goes Gezien: Parkeerterrein voor boten

We zitten met de benen bungelend boven het water op de Grote Kade en kijken beurtelings rechts naar de Sint Maartenbrug en links naar de Stadshaven. Mijn kleindochter valt vijf minuten helemaal stil als ik haar vertel dat de prachtige jachthaven ‘ooit’ bijna een parkeerterrein was geworden. Ze doet haar ogen dicht en probeert zich dat voor te stellen. Lukt niet.Dat ‘bijna een parkeerterrein’ formuleerde ik expres zo, voor de dramatiek. In 1969 werd namelijk het idee om de haven te dempen en er een broodnodig parkeerterrein van te maken door een derde van de gemeenteraad omarmd. Met tien stemmen tegen vijf werd het collegevoorstel om er een ‘aanloophaven’ van te maken aangenomen. Daarmee kwam, zoals wethouder Lieven de Leeuw het in zijn memoires (2011) zegt, een einde aan een ‘periode van ruim 30 jaar waarin de kaden rond de havenkom een dood element vormden’. Wethouder Prins nam het initiatief om er weer een ‘levende haven’ van te maken. Hij was ‘een groot zeilliefhebber’, vertelt De Leeuw erbij. Leuk om te weten, maar zou het idee om te dempen zijn doorgegaan als de wethouder ‘een groot autoliefhebber’ was geweest?Ik vraag mijn kleindochter hoe oud de Sint Maartenbrug is. ‘Best wel oud’, zegt ze, nog steeds in stille verwarring. ‘Dat lijkt maar zo,’ zeg ik. Voor grote mensen: de brug is van juli 1974 en was noodzakelijk om van de doodse havenkom die ‘aanloophaven’ te maken. Daarvoor lag er sinds 1939 een vaste, stenen autobrug, waardoor de haven niet of nauwelijks gebruikt kon worden. Eerder was daar sinds mensenheugenis een dubbele ophaalbrug, gevolgd door een metalen draaibrug (1865-1938). De stenen brug was versierd met witstenen stadswapens. Deze zijn bij de bouw van de ophaalbrug aan een nieuw leven begonnen, want ze zijn aan weerszijden ervan in de kademuur gemetseld; links op de foto ziet u er eentje.Het rustieke bruggetje is zo’n beetje het drukste en tegelijk krapst bemeten knooppunt van Goes: er passeren voetgangers, voetgangers-met-hondjes, fietsen, e-bikes, scooters, scootmobielen, bakfietsen en er staan selfienemers midden op stil. En dat zonder belijning en verkeersborden om de verkeersstromen te reguleren. Hier wordt een impliciet beroep gedaan op ieders wellevendheid, ook als bijna iedereen haast heeft.Tja, geen behartigenswaardige citaten van mijn kleindochter deze keer. Lees de eerste zinnen nogmaals en u snapt waarom. Je bent nooit te jong om stil te genieten, ook van wat er ‘bijna’ niet was geweest.Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Bevelanders verduurzaamt stap voor stap

KAMPERLAND - Al ruim tachtig jaar zit V.V. Bevelanders in Kamperland. De vereniging begon in 1943, onder een andere naam, op een veldje buiten het dorp en sinds 1981 zitten ze op hun huidige locatie in het dorp. Een plek die is geworden tot een ontmoetingsplek, een sociale rol waar de vereniging veel waarde aan hecht. 

8 uur geleden
Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij 'meesterverteller' Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

11 uur geleden
John Coffey, Merol en My Baby toegevoegd aan line-up Klomppop

OVEZANDE - Klomppop heeft een flinke portie namen toegevoegd aan het affiche voor de editie van 2024. En er zit een aantal grote namen tussen. John Coffey is geboekt als headliner voor de vrijdag, Merol en My Baby zijn blikvangers op zaterdag, naast de al eerder bekendgemaakte Dio en Roxy Dekker. De 42e editie van Klomppop vindt plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 op sportpark De Fazant in Ovezande.

13 uur geleden
Ontwerp gepresenteerd voor urban sportpark op Het Schenge in Goes

GOES - De gemeente Goes realiseert op Sportpark Het Schenge in Goes een urban sportpark, voor allerlei straatsporten. Dinsdag is het ontwerp voor de laatste twee onderdelen, een skatebaan en pumptrack, gepresenteerd. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de kosten, hoopt Goes het sportpark eind september klaar te hebben.  

14 uur geleden
Opening 13e Kinderkunstweek "Van letter tot handtekening" live te volgen

GOES - Op 6 maart wordt de 13e Kinderkunstweek met het thema "Van letter tot handtekening, de taal van de kunst" feestelijk geopend in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Kunstenaar Boris Tellegen aka DELTA is te gast. Dit jaar kunnen ook alle Zeeuwse scholen en bso's virtueel aansluiten, want de opening is voor het eerst via een livestream te volgen.

16 uur geleden
Op 1, 2 en 3 maart gratis bomen en struiken bij 40 bomenhubs verspreid door Nederland

GOES - Tussen 1 en 3 maart deelt Meer Bomen Nu 200.000 boompjes uit vanaf 40 bomenhubs door heel Nederland. Deze boompjes zijn door duizenden vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. Door kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven, versnellen we de benodigde boomaanplant voor klimaat en biodiversiteit. Tijdens deze weggeefactie wordt een mijlpaal bereikt: de tweemiljoenste boom krijgt via Meer Bomen Nu een nieuw thuis.

17 uur geleden
Gratis duurzame producten voor Borselenaren

HEINKENSZAND - Om mensen bewust te maken en te helpen in deze koudere tijden, biedt de gemeente Borsele gratis duurzame producten aan. In de centrale hal van het gemeentehuis staat sinds maandag een tentoonstelling met duurzame producten en uitleg over de maatregelen.Wethouder Arno Witkam: 'Verandering begint op lokaal niveau. Met deze tentoonstelling willen we niet alleen inwoners inspireren om maatregelen te nemen, maar ze ook aanzetten tot actie door het uitdelen van een gratis product. Zo zetten we ons samen in voor een duurzame omgeving.'Inwoners kunnen de duurzame producten bekijken en er meer informatie over krijgen. Inwoners die hier gebruik van willen maken, mogen naar keuze één product meenemen. Op deze manier wil de gemeente Borsele inwoners een klein steuntje in de rug bieden om hun energiekosten te verlagen. Er staan verschillende producten zoals: ledlampen, stekkerdozen, deurdrangers, waterbesparende douchekoppen, leidingisolatie, radiatorfolie en een brievenbusborstels. Per product staat er uitleg bij op welke manier inwoners dit kunnen gebruiken.Naast de gratis producten, verloot de gemeente Borsele ook acht radiatorventilatoren ter waarde van 65 euro. Inwoners kunnen hun gegevens achterlaten en aan het einde van de tentoonstelling worden er acht lootjes getrokken. De inwoners die in de prijzen zijn gevallen, krijgen hiervan bericht. De tentoonstelling duurt tot en met 14 maart en voor de producten geldt: op is op.

1 dag geleden