Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Niet groen meer

Rubriek Goes Gezien: Niet groen meer

In 1896 speelden Goesenaren al in verenigingsverband een potje lawntennis. Op echt groen gras dus. In augustus 1900 werden fraaie groepsfoto’s van deze tennissers gemaakt. Ze zijn te bekijken op degoesemaan.nl/historie; wie weet herkent u uw voorvader of -moeder wel. Die vereniging heette ’t Halve Maantje, een naam die vermoedelijk te danken is aan de vorm van het grasland waarop werd gespeeld. Hoeveel banen er waren, wie het gras wekelijks maaide en of er koeien toekeken, is helaas allemaal niet bekend. Wel weten we dat deze tennisvereniging in 1933 naar het gloednieuwe sportpark aan het kanaal verhuisde, dat later Het Schenge is gaan heten. De tennisvereniging zit daar nog steeds, maar omdat ’t Halve Maantje tien jaar geleden fuseerde met Tennisvereniging Goes heet de tennisvereniging nu heel poldermodellerig de Goese Maan (al hoor je ook nog wel ’s de Volle Maan fluisteren). Er wordt al heel lang niet meer op gras gespeeld.

We zijn inmiddels bijna op de helft van deze column aangeland, dus u vraagt zich af of er deze keer niet een verkeerde foto boven staat. Nee! De plek waar de tennisvereniging begon, lag namelijk zo ongeveer aan de voet van de watertoren uit 1912. Vlakbij was ook café De Tol, waar vermoedelijk de evaluatie van het tennisspel plaatsvond. De tennissers hebben het voor die tijd vreemde en hoge bouwwerk van zeer nabij zien groeien. Ze hebben ongetwijfeld – net als nu – gepraat over hoogbouw en andere nieuwigheden in Goes. Wat een gevaarte! Ze zeggen dat-ie 63 meter hoog wordt! En zijn die dunne poten wel stevig? Laten we bij windkracht 3 maar niet tennissen, want dan valt-ie vast om… 

Honderdtien jaar later staat de watertoren nog fier en fraai overeind en de architectuur van deze eerste stalen watertoren van Nederland wordt alom bewonderd. Momenteel ziet tout Goes van verre dat er werk aan de watertoren is. De groene punt heeft na enkele tientallen jaren weer nieuw koper gekregen en een dezer dagen verdwijnt het bovenste deel van de steiger. Dan openbaart zich niet de vertrouwde lichtgroene spits, maar een geelbruinige. Het langzame, natuurlijke proces van oxidatie maakt het koper vanzelf weer groen, over pakweg anderhalve generatie. Het grijze deel eronder krijgt nu nog nieuw bitumen. 

We hadden die tennissers van toen toch wel een rondleiding bovenin gegund. De lift tussen de stalen poten was er destijds nog niet, maar wel een simpele ladder; goed voor de conditie en spierbeheersing.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

5 uur geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

9 uur geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

10 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

1 dag geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

1 dag geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

2 dagen geleden
Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

2 dagen geleden