Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Het kanon van Ellie en Rinie

Rubriek Goes Gezien: Het kanon van Ellie en Rinie

Of ik kon vertellen waarom die kanonnen bij de Stadshaven staan, wilde mijn kleindochter weten. Ik wist er niet zoveel van, antwoordde ik gemakzuchtig. ‘Moet je er dan niet ’s een stukje over schrijven?’, vroeg ze. Daarmee benoemde ze haarfijn een geheime doelstelling van deze stukjes: een eind maken aan onwetendheid, vooral bij de schrijver ervan. En zo zijn we samen op kanonnenjacht gegaan: hoeveel staan er, zijn ze allemaal hetzelfde en schieten ze dezelfde kant op?

Bij de haveningang bevinden zich sinds ongeveer 1980 vier kanonnen. De bekendste staat bij de Sint Maartenbrug; die wordt het meest beklommen en gefotografeerd. We zien hem nu slechts op de achtergrond van de foto, op schootsafstand. Er staan twee kleinere, zonder wielen, aan de Van der Goeskade en de grootste staat aan de achterkant van de Albert Joachimikade, maar is goed te zien vanaf de overkant van het water. Dit exemplaar is vier meter lang en het meest geschikt voor de foto, vindt kleindochter, ook al staat en ligt er een woud van fietsen omheen. Want het is haar inmiddels wel duidelijk geworden dat die kanonnen niet meer werken en er voor de sier en de foto’s staan. Ze ontdekt dat ergens op het houten onderstel van dit kanon een metalen plaatje met inscriptie is geschroefd: ‘Ellie & Rinie 2012’. Gefeliciteerd, Ellie en Rinie, met jullie tienjarig iets!

Thuisgekomen zoekt kleindochter in de Dikke Van Dale voor de zekerheid nog op wat een ‘affuit’ is, want opa zei uit z’n hoofd dat het verrijdbare onderstel, waarop de twee grootste kanonnen staan, zo heet. En we kijken of op oude kaarten van Goes niet wat kanonnetjes ingetekend zijn. Op de bekende kaart van Reynoutsen uit 1650, die bijvoorbeeld in de Manhuistuin te bekijken valt, ontbreken ze. Maar wat leuk: op de kaart van De Wit van een jaar eerder telt kleindochter met een vergrootglas in de hand er maar liefst dertien! Vier op elke schans – toen nog aan buitenwater, best ver van de haven vandaan – en vijf op de bolwerken nabij de haven. Heel serieus moeten we dit niet nemen, want De Wit heeft ook legio koetjes rondom de wallen getekend en die stonden vast ook ergens anders. Kleindochter is geboeid door die schansen; wat zijn dat nou eigenlijk? Weet je wat, zeg ik, we fietsen ernaartoe en hebben ’t onderweg nog ’s wat uitgebreider over de kanonnen! Over veertien dagen!

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

13 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

14 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

17 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

20 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden