Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Goud dat rijdt door de straten

Rubriek Goes Gezien: Goud dat rijdt door de straten

Sinds afgelopen zomer rijden vuilniswagens van de gemeente Goes met acht tekstflarden van de Goese band Racoon. Toen ik dat las, ben ik ze direct alle acht gaan sparen. En ja, dat duurt even. Ik hoorde over een Racoonfan die tijdens het gezinsontbijt ineens verdwenen was om buiten de vuilniswagen te lezen. Omdat u voor het verzamelen vast niet zoveel tijd hebt als ik, zet ik de tekstregels in willekeurige volgorde op een rijtje: 

‘Eerst jaren aan een toekomst bouwen’

‘Geen mens vindt je raar’

‘Heel het leven op de schop, op zoek naar een droomverhaal’

‘Wie durft het aan om voor een ander op te staan die je niet kent?’

‘Maar het is waar, goud dat ligt op de straten’

‘Toe geef je hart niet zomaar weg’

‘Ben ik iets kwijt of heb ik iets ergens laten liggen dan’

‘Tijd vliegt, zij vliegt, samen met de tijd’

De hoofdletters en interpunctie zijn hier precies als op de vuilniswagens. Onder de versregel staat op de vuilniswagen uit welk Racoonliedje deze afkomstig is. Dit alles staat rechtsboven op de bak van de vuilniswagen in een wat fragiele letter, niet heel makkelijk van afstand en in beweging leesbaar. Dat is het gedichtje dat sinds mensenheugenis ook op de vuilniswagens prijkt juist wél. U ziet het ook op de foto; het eindigt met ‘dat doen we samen!’ In gedachten – en soms hardop als ik me alleen waan – zeg ik er achteraan: ‘Amen!’ Dat doe ik om het gedichtje netjes af te maken (rijmschema aabb), maar natuurlijk ook omdat ik het er hartgrondig mee eens ben. Ik beaam het, zogezegd.

Racoon en vuilnis hebben wat met elkaar. Toen hun platencontract werd beëindigd en de bandleden niet van de muziek konden leven, hebben twee van hen rond 2004 twee jaar bij de gemeente als vuilnisman gewerkt. Zanger Bart van der Weide was een van die twee en hij omschreef voor Radio 2 in juli vorig jaar de verschijning van de regels op de vuilniswagens als ‘De cirkel is rond’. De zeggingskracht van de versregels in een liedje – dus met mooie muziek, op een ritme en in een rake context – is groot. Veel groter dan wanneer ze losgetrokken geplakt zijn op een kolos van een vuilniskar met als enige muziek het knotsebotsen van de kliko’s. Maar toch, het is waar, goud dat rijdt door de straten. En dat goud dat is Racoon.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

1 uur geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

4 uur geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

1 dag geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

1 dag geleden
Ook leerlingen Regenboog in Nieuwdorp racen tegen afval

NIEUWDORP - Tien basisscholen uit de Bevelanden en Tholen doen van 27 maart tot en met 20 april mee met de E-waste Race. In de gemeente Borsele is het project officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Kees Weststrate op basisschool de Regenboog in Nieuwdorp.

1 dag geleden
Gratis zak compost op landelijke compostdag zaterdag

Zaterdag is het landelijke compostdag. Ook bij de Zeeuwse milieustraten krijgen bezoekers deze dag een gratis zak compost.

1 dag geleden
Weerbericht: fris en nat laatste maartweekeinde

Dit weekeinde gaat de zomertijd in, maar lenteachtig wordt het nog niet. De temperatuur daalt zelfs, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. 

1 dag geleden