Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Goud dat rijdt door de straten

Rubriek Goes Gezien: Goud dat rijdt door de straten

Sinds afgelopen zomer rijden vuilniswagens van de gemeente Goes met acht tekstflarden van de Goese band Racoon. Toen ik dat las, ben ik ze direct alle acht gaan sparen. En ja, dat duurt even. Ik hoorde over een Racoonfan die tijdens het gezinsontbijt ineens verdwenen was om buiten de vuilniswagen te lezen. Omdat u voor het verzamelen vast niet zoveel tijd hebt als ik, zet ik de tekstregels in willekeurige volgorde op een rijtje: 

‘Eerst jaren aan een toekomst bouwen’

‘Geen mens vindt je raar’

‘Heel het leven op de schop, op zoek naar een droomverhaal’

‘Wie durft het aan om voor een ander op te staan die je niet kent?’

‘Maar het is waar, goud dat ligt op de straten’

‘Toe geef je hart niet zomaar weg’

‘Ben ik iets kwijt of heb ik iets ergens laten liggen dan’

‘Tijd vliegt, zij vliegt, samen met de tijd’

De hoofdletters en interpunctie zijn hier precies als op de vuilniswagens. Onder de versregel staat op de vuilniswagen uit welk Racoonliedje deze afkomstig is. Dit alles staat rechtsboven op de bak van de vuilniswagen in een wat fragiele letter, niet heel makkelijk van afstand en in beweging leesbaar. Dat is het gedichtje dat sinds mensenheugenis ook op de vuilniswagens prijkt juist wél. U ziet het ook op de foto; het eindigt met ‘dat doen we samen!’ In gedachten – en soms hardop als ik me alleen waan – zeg ik er achteraan: ‘Amen!’ Dat doe ik om het gedichtje netjes af te maken (rijmschema aabb), maar natuurlijk ook omdat ik het er hartgrondig mee eens ben. Ik beaam het, zogezegd.

Racoon en vuilnis hebben wat met elkaar. Toen hun platencontract werd beëindigd en de bandleden niet van de muziek konden leven, hebben twee van hen rond 2004 twee jaar bij de gemeente als vuilnisman gewerkt. Zanger Bart van der Weide was een van die twee en hij omschreef voor Radio 2 in juli vorig jaar de verschijning van de regels op de vuilniswagens als ‘De cirkel is rond’. De zeggingskracht van de versregels in een liedje – dus met mooie muziek, op een ritme en in een rake context – is groot. Veel groter dan wanneer ze losgetrokken geplakt zijn op een kolos van een vuilniskar met als enige muziek het knotsebotsen van de kliko’s. Maar toch, het is waar, goud dat rijdt door de straten. En dat goud dat is Racoon.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Gewonde bij botsing auto's Kortgene, slachtoffer naar het ziekenhuis

KORTGENE - Bij een botsing op de Provincialeweg bij Kortgene is donderdagmiddag een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Lintje voor veelzijdige vrijwilliger Jacqueline Dijkinga uit Kortgene

COLIJNSPLAAT/KORTGENE - Burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft donderdagmiddag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jacqueline Dijkinga uit Kortgene. Zij kreeg een lintje voor haar jarenlange vrijwilligerswerk. In Bistro Zeelandia in Colijnsplaat is Dijkinga verrast met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

4 uur geleden
Culturele Fair Noord-Beveland toe aan tweede editie

KORTGENE - Wethouder Yvonne Maas van de gemeente Noord-Beveland opent donderdag om 18.00 uur de tweede editie van de Culturele Fair Noord-Beveland. Dit is een avond vol muziek, exposities, theater, workshops, optredens, activiteiten en meer op het terrein van Eindeloos Eiland Festival (EEF) in Kortgene.

9 uur geleden
Stichting Leergeld Oosterschelderegio krijgt 1000 euro bij haringparty Goes

GOES - Tijdens de goed bezochte haringparty bij Slot Oostende in Goes heeft stichting Leergeld Oosterschelderegio woensdag een cheque van 1000 euro uitgereikt gekregen.

9 uur geleden
Inge Sportfonds en SGB organiseren derde Inge Memorial in Goes

GOES - Donderdag vindt de derde Inge Memorial plaats. Tijdens dit sportevenement in het Omnium in Goes kunnen geïnteresseerden kennis maken met rolstoelhockey en met de activiteiten van het Inge Sportfonds.

1 dag geleden
Plaats voor ondernemers Broodfondsen in Zeeland

GOES - In Zeeland is bij Broodfondsen nog plaats voor ondernemers. Daarom organiseren ze een bijeenkomst op dinsdag 25 juni a.s. Voor ondernemers die arbeidsongeschikt worden en zonder werk geen inkomen meer hebben, is dit solidaire vangnet voor en door ondernemers bedacht. Hierin steunen zij elkaar bij ziekte met schenkingen. 

1 dag geleden
Auto belandt op N62 in berm bij 's-Heerenhoek en raakt zwaar beschadigd

's-HEERENHOEK - Een personenauto is woensdag tijdens de ochtendspits van de Sloeweg (N62) geraakt bij 's-Heerenhoek. De bestuurder bleef ongedeerd.

1 dag geleden