Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Einde van een eindpunt

Rubriek Goes Gezien: Einde van een eindpunt

In het plakplaatjesalbum over Goes van Jumbo en de Heemkundige Kring van eind 2021 lezen we: "Hotel Terminus overleefde alle herinrichtingen van het Stationsplein." Is dat zogezegd de goden verzoeken? Want een poosje later werd besloten dat het hotel gesloopt wordt. Inderdaad, om het Stationsplein opnieuw in te richten. De foto maakt wel duidelijk dat de ruimtelijke situatie aldaar benauwd is. Het hotel breidde zowel naar voren als naar achteren uit, het station ligt er sinds 1982 zo'n beetje tegenaan en er staan of liggen best wel 's een paar fietsen.Hotel grandcafé Terminus wordt dus gesloopt, maar eerst wordt het verbouwd om huisvesting te bieden aan 56 Oekraïense vluchtelingen. Medio 2026 komt er dan echt een einde aan een grens- of eindpunt, want dat betekent het Latijnse woord terminus (naar Terminus, de Romeinse god der grenzen). Het is vanwege die betekenis een zeer populaire hotelnaam: in Middelburg, Amsterdam, Utrecht, Parijs, Oslo, Stockholm, Wenen, Hamburg en reis zo nog maar even door. Wel een beetje raar, want wie ziet nu een hotel als eindpunt? Een hotelverblijf is toch meestal tijdelijk: je hoopt morgen, overmorgen of ooit weer lekker naar huis te gaan. Een hotelverblijf is in feite enigszins noodgedwongen, al kan je die overnachting(en) buitenshuis natuurlijk wel als 'het einde' ervaren.Goes was van 1867 tot 1872 tijdelijk eindpunt van de Zeeuwse spoorlijn-in-wording, maar dat rechtvaardigt de hotelnaam niet. Want hotel Terminus startte pas in 1936, nadat twee herenhuizen uit 1909 werden samengevoegd. Leuk om te weten is dat in één ervan (toen nog Stationsweg 37) de oorsprong ligt van het landelijk opererende bedrijf Moore DRV. Want hier startte Anthonie de Roo (1898-1990), later ook raadslid, wethouder/locoburgemeester en verzetsman in Goes, in 1922 een 'Bureau voor Administratie en Belastingzaken voor Landbouwers'. In de tijd dat het huis hotel werd, verhuisden gezin en werk van De Roo naar Kreukelmarkt 2.Sinds vorige maand flonkeren de drie sterren van hotel Terminus niet meer. Het laatste hotelier-echtpaar Matthijssen deed eind vorig jaar een boekje open over hun Terminus-avonturen onder de titel: Je maakt wat mee, als Zeeuwse hotelier. Trouwens, waar legt u de klemtoon eigenlijk, zegt u Termínus of Términus? Volgens Van Dale en de Latijnse 'spraakkunst' - maar wie spreekt er nog Latijn tegenwoordig? - ligt het accent op de eerste lettergreep, dus de meeste Goesenaren doen het niet goed. Maar ach, wat doet 't er nog toe...

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

3 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

7 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

12 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

14 uur geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden