Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Een streep als ruïne?

Rubriek Goes Gezien: Een streep als ruïne?

Je wandelt door het mooie Goes, je kijkt goed om je heen en ineens komt er een fors vraagteken uit de lucht vallen. Mijn kleindochters overkomt het regelmatig en ze hebben met opa afgesproken dat ze die goudgeelkleurige vraagtekens zo af en toe in deze rubriek met u delen. Zodat opa 't netjes kan uitleggen. Hopelijk. We zijn op de Grote Kade en zien een driekleurige streep in het wegdek. Het gaat hier om zogeheten conceptuele kunst: het draait om het idee, het activeert het brein. Je 'mag' deze kunst natuurlijk leuk, mooi of intrigerend vinden. Of juist niet. Het intrigeert me en functioneert bovendien als hulpje voor m'n wankel richtinggevoel. Jammer dus dat het hier slechts gaat om restjes. Want het gehele concept was af in 2000: het centrum van Goes was door kleurige lijnen in het plaveisel verdeeld in acht taartpunten. Het heette 'Gronden', een titel waar je ook allerlei conceptuele kanten mee op kan. Het was uniek; alleen Goes had zoiets.Het idee is gebaseerd op de denkbeeldige lijnen (leylijnen) die prehistorische en/of heilige plaatsen met elkaar verbinden. Het Goese kunstenaarsplatform Trechter 5 (1991-2003) wilde die denkbeeldige lijnen wel 's zichtbaar maken. De heilige plaats werd de Grote of Maria Magdalenakerk, waarvandaan acht evenwijdige lijnen vertrekken tot aan de (gedempte) vesten. Subsidie werd ontvangen, een diamantzaag maakte de sleuven en bakstenen werden volgens een kleurensysteem vastgelijmd. Het waren kaarsrechte lijnen; als er wat in de weg stond, mocht dat blijven staan en ging de lijn erna gewoon weer strak verder.Het Masterplan Binnenstad - nieuwe, uniformere straatbekleding - zette vanaf 2004 een dikke streep door het lijnenpatroon. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de lijnen door noppen zichtbaar zouden blijven, maar daar was uiteindelijk geen geld meer voor. Het gaat dus om resten van vergane kunst, misschien wel te vergelijken met ruïnes in Griekenland. Maar dan anders. Er liggen nog twaalf streepstukken, zo'n honderdveertig meter: Oostwal, Westwal/achter 't Beest, Groene Weidje, Smallegangesbuurt en Grote Kade.Zullen we die resten koesteren? Is het antwoord een rechtlijnig 'ja', dan mag er ter plekke wel wat uitgelegd worden, want er heersen zomaar misverstanden en onbegrip. Het is best een ingewikkeld verhaal, en ik heb hier nog veel informatie weggelaten. M'n Goese kleindochters krijg ik het eerlijk gezegd niet soepel uitgelegd. Maar... ze vinden het nu wél leuk, die strepen hier en daar.Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Eerste Dodenherdenking bij monument in 's-Gravenpolder

's-GRAVENPOLDER - Dit jaar wordt voor het eerst op 4 mei de dodenherdenking gehouden in 's-Gravenpolder bij het eind vorig jaar onthulde herdenkingsmonument voor het dorpshuis Ons Dorpsleven.

4 uur geleden
Reparatiecafé zaterdag geopend in Ruilwinkel Goes

GOES - De Ruilwinkel Goes, aan de Couwervestraat 2, is zaterdag open. Dan is er ook een reparatiecafé, van 13.00 tot 16.00 uur, in wijkgebouw de Westkant, Evertsenstraat 15 in Goes.

5 uur geleden
Bouw brandweerkazerne Goes is begonnen

GOES - De bouw van de nieuwe brandweerkazerne Goese Poort, aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes, is begonnen. Woensdag gaven wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes en directeur Joke Gaemers van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) het startsein door symbolisch de eerste paal van de kazerne de grond in te slaan.

14 uur geleden
Jaarlijkse Dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

1 dag geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

1 dag geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

1 dag geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden