Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: De lijdende Jezus, onopgemerkt

Rubriek Goes Gezien: De lijdende Jezus, onopgemerkt

Rio de Janeiro mag dan gezegend zijn met (en worden door) een van de grootste moderne Jezusbeelden in de openbare ruimte, officieus heeft Goes bij dezen de kleinste. Zo klein en zo bescheiden en ongepolijst van plek ook, dat het beeld maar weinig mensen opvalt.Nee, dan de twee ganzen in de veste! U herkent ze vast wel, op de voorgrond van de foto. Ze zijn gemaakt door de Goese kunstenaar Jack Willemsen en staan (vliegen!) daar sinds najaar 2000. Een andere keer observeren we deze vliegende kunst uitgebreider, want er zijn heel wat kwesties te behandelen: dalen ze of stijgen ze, vliegen ze wel de goede kant op, heeft Niels Holgersson er ooit op gevlogen, waarom hebben ze een stropdas om en zijn het überhaupt wel ganzen?

Maar nu gaan we het beeld ‘De nieuwe Adam’ ontdekken, van dezelfde kunstenaar en ook vervaardigd van roestvrijstaal. Richt uw blik naar de bovenkant van de foto, tussen de twee geknotte bomen. Daar hangt een klein beeld van de gekruisigde Jezus, maar dan zonder het kruis. Jezus wordt door de apostel Paulus in een van zijn brieven in de Bijbel ‘de laatste Adam’ genoemd, ook wel geïnterpreteerd als de tweede of nieuwe Adam (letterlijk: mens); vandaar de titel.
Het beeld, nog geen meter hoog, was in 1994 te zien op de tweede kunsttentoonstelling Goes En-Passant. Overigens zijn tijdens de komende (28e!) editie ervan nieuwe roestvrijstalen beelden van Willemsen te zien (eind mei/begin juni in de Grote Kerk). ‘De nieuwe Adam’ werd gekocht door de familie Baarends van het café. De kunstenaar, voormalig docent metaalbewerking en biologie, heeft het zelf in 1995 aan de zuidmuur van het café bevestigd. Zo lang hangt het beeld er dus al, helaas zo goed als ongezien. Het ontbreekt in de Pinterest-catalogus van kunst in de Goese openbare ruimte en in de Kunstroute van de gemeente, om maar wat te noemen. Er is zelfs op het hele internet nergens iets over het beeld te vinden. Dat mag allemaal veranderen.

Roestvrijstaal van twee millimeter dik is niet het meest fijnzinnige en makkelijk te bewerken materiaal. Toch brengt het beeld in alle simpelheid en robuustheid het lijden en de hulpeloosheid van de mens Jezus over. Ook op afstand, schuin omhoog kijkend vanuit de Voorstad, even de wandelpas inhoudend of met de e-bike op de laagste stand. U mag er ook even bij stilstaan, voor een eigen paasgedachte.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Waterschap zet gezuiverd rioolwater in tegen droogteschade

Waterschap Scheldestromen gaat het gezuiverde rioolwater van de rioolwaterzuiveringen Walcheren (in Ritthem) en Willem Annapolder (in Kapelle) tijdelijk in het achterliggende gebied brengen. Dit is een noodmaatregel om inklinking van veenlagen in de bodem te beperken en blijvende schade door bodemdaling te voorkomen, aldus het waterschap. 

2 uur geleden
Weerbericht: Heet weekeinde voor de boeg

Nederland gaat een hoogzomerse week tegemoet en daarbij zal er regionaal sprake zijn van een hittegolf. 

23 uur geleden
Mevrouw Van Poelje uit Colijnsplaat is honderd jaar

COLIJNSPLAAT - Mevrouw C.C. van Poelje-Sanders uit Colijnsplaat vierde zaterdag haar honderdste verjaardag.

23 uur geleden
Boekenmarkt in Zierikzee gaat na drie jaar weer door

Reizende boekhandel Louis Tinner organiseert op zaterdag 13 augustus een gezellige boekenmarkt op het Havenplein in Zierikzee. Hartje centrum, tussen de winkels en terrassen van Zierikzee, treft u daar boekverkopers uit het hele land met een gevarieerd aanbod aan tweedehands boeken. Van betaalbare lectuur voor de vakantie tot mooie aanwinsten voor uw collectie.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Zwart Sluisje?

Dit is ‘m dan: het Zwart Sluisje waar 96,5 procent van de Goesenaren nog nooit van gehoord heeft. Gelegen aan de parallelweg van de ’s-Heer Hendrikskinderendijk, net buiten de bebouwde kom. Het speelde een poosje verstoppertje, maar een maand geleden is het ontdaan van braam en klimop. Nu kunnen we het er ’s over hebben. En naar kijken.

1 dag geleden
540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

BEVELAND - Deze week was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers. 

2 dagen geleden
Lisa Streppel: ‘Uiteindelijk heeft het me alleen maar sterker gemaakt’

MIDDELBURG- Ze is nog maar 24, maar Lisa Streppel, beter bekend als DJ Lisa Louise, weet wat ze wil: een carrière in de muziek, als DJ (stijl: Afro Urban) en als organisator van events. De positie van vrouwelijke DJ’s heeft haar speciale aandacht. Die zijn namelijk schaars, in de dance-wereld.

3 dagen geleden