Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Bleke papegaaien als 'levend erfgoed'?

Rubriek Goes Gezien: Bleke papegaaien als 'levend erfgoed'?

Vandaag is het voor de 35e keer Open Monumentendag in Goes. We lopen een beetje achter, want de meeste steden doen het voor de 36e keer. Het landelijke evenement startte namelijk in 1987. Goes had zich – aldus de PZC toen – vergeten aan te melden en wilde de schade goedmaken door in 1988 uitbundig mee te doen, met veel openstellingen, activiteiten en uitleggende vrijwilligers. Niet zo gek, want de gemeente was sinds 1983 trots op de titel ‘beschermd stadsgezicht’.

Locoburgemeester/wethouder Lieven de Leeuw opende in 1989 de tweede Goese Monumentendag door een gerestaureerde gevelsteen te onthullen. En zo komen we bij de detailfoto van het hoekhuis Lange Vorststraat/Papegaaistraat, het winkelpand van de befaamde speelgoedzaak van Visser (nu verkoopt een keten er rituelen). Het is de gevelsteen van ‘De drie papegaayen’, een huisnaam die al in 1467 bekend was en later de naamgever werd van de Papegaaistraat. Het thema van Open Monumentendag 2023 is ‘Levend erfgoed’. Aha, dacht ik eerst, mooi bruggetje naar die papegaaien, ook al zijn het na 34 jaar namiddagzon inmiddels bleekneusjes geworden. Hoog tijd dat een erfgoedminnende wethouder ze weer laat bijkleuren, dan mag hij ze daarna ook weer onthullen. Maar nee, het thema ‘levend erfgoed’ bedoelt aandacht te vragen voor oude gebruiken en ambachten (zoals het restaureren van gevelstenen misschien ook?). En wellicht is het houden van papegaaien wel een oud gebruik. Want wat doen die vreemde vogels nu op (en ook: in?) een huis in de 15e eeuw? En waarom drie?

Uitheemse dieren, zoals papegaaien, werden in de middeleeuwen in de Lage Landen vooral bekend door de kruistochten, omdat overlevende kruisvaarders wel eens een levend souvenir mee naar huis namen. Papegaaien werden graag geziene ‘gasten’ bij edelen en de gegoede burgerij. Ze verschenen als illustraties in handschriften en later op schilderijen en wandtegels. Schepen, herbergen en huizen werden ernaar genoemd. Dus waarom dan niet ook ‘ons’ huis, al in 1467 of eerder? Nu was er in die tijd een handboogschutterij in Goes. Het jaarlijkse hoogtepunt was het papegaaischieten. Geen echte, maar een houten lookalike, hoog op een staak. Was de eigenaar van het pand misschien een hoge piet van die schutterij? Of had hij een keer het papegaaischieten gewonnen? Of zelfs drie keer? Als de wethouder dat nu allemaal ‘s haarfijn laat uitzoeken, dan mag hij bij de onthulling van de bijgekleurde papegaaien uitleggen hoe het zit. En dat kunnen wij Goesenaren dan allemaal papegaaien.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Verkeershinder op A58 in en bij Vlaketunnel door onderhoudswerk

VLAKE - De Vlaketunnel van de snelweg A58 is van zaterdag 25 mei 23.00 uur tot en met maandag 27 mei 5.00 uur dicht in richting Middelburg voor onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast is er deze maand nog enkele dagen verkeershinder op de A58 in Zeeland wegens onderhoud.

31 minuten geleden
Vlaketunnel A58 richting Bergen op Zoom dicht vanwege ongeval met meerdere voertuigen

BERGEN OP ZOOM-  De Vlaketunnel (A58) richting Bergen op Zoom is momenteel dicht vanwege een ongeval met meerdere voertuigen. Het ongeval zorgt inmiddels voor flink wat verkeershinder. 

1 uur geleden
Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

1 dag geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

2 dagen geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

3 dagen geleden