Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rubriek Goes Gezien: Blauwe stenen

Rubriek Goes Gezien: Blauwe stenen

‘Aha, dit moet de Blaauwe Steen zijn!,’ zei de vrouw tegen haar man en ze wees naar het vierkant van blauwe klinkers aan het begin van de Bocht van Guinea. 

Ze had een plattegrond in haar hand, dus het kon niet missen. Maar dat deed het wel, want ze hield de plattegrond ondersteboven en dan kan de Bocht van Guinea in zekere zin zomaar de Blaauwe Steen worden. Overigens sprak ze deze straatnaam echt met twee a’s uit. Later bleek dat dit kwam omdat dit echtpaar uit Twente afkomstig was.

Dit is echt gebeurd! Toevallig fietste ik op het gemakje door de Sint Jacobstraat, toen ik dit tafereeltje waarnam. Veel kan ik verdragen, maar als toeristen met een plattegrond in de hand in mijn Goes verdwalen… nee. Ik stopte dus en legde uit hoe het echt zat. De vrouw blij, de man knikte; hij had het wel gedacht, denk ik. Ze kwamen uit Enschede en deden zomaar – ins Blaue hinein – met de trein een dagje Goes. En ze vonden het geweldig! Het werd een gezellig gesprek, ook omdat ik ruiterlijk toegaf dat ze ‘toch wel een punt hadden’: de Bocht van Guinea heeft meer blauwe stenen dan de Blaauwe Steen zelf.

De blauwe klinkers in de Bocht zijn ‘scoria bricks’. Ze liggen op meer plekken in Goes. Zo zijn de parkeerplekken aan de Oostsingel tegenover De Bult ervan gemaakt en plaveien ze ook de ingang van de kinderboerderij. Ze zijn ergens na 1872 gebakken in de steenfabriek Tees Scoriae Brick Company aan de rivier Tees in Noord-Engeland. Ze zijn echter niet van rivierklei gebakken, maar van slakken (of sintels, de afvalstof bij ijzerproductie in hoogovens). Deze innovatie – hergebruik van waardeloos materiaal! – sloeg aan en de blauwgrijze klinker veroverde de wereld. Scoria is Grieks voor uitwerpselen en het woord werd ook gebruikt voor de lava van een vulkaan (lavaslakken). Scoria-klinkers worden sinds 1972 niet meer gemaakt en daarom doen ze het goed in de tweedehandshandel, ook vanwege de authentieke en stoere uitstraling. Ze hebben slechts één nadeel: ze rieken kwalijk (uitwerpselen!). Maar die stank ontstaat alleen als je ze breekt, en dat valt helemaal niet mee.

Hoog tijd dat we een kijkje gaan nemen in de echte Blaauwe Steen. De pijl op de foto laat al zien waar we heen moeten. Over twee weken gaan mijn kleindochters daar de teerling werpen! En de oudste torst de blauwe baksteen natuurlijk mee.

Tekst en foto: Arend van der Wel

Meer uit Beveland

Paradepaardje in aantocht langs de A58 bij Goes

GOES - In de Anthony Fokkerstraat in Goes zijn de werkzaamheden begonnen om de omgeving aan te passen op de ontwikkeling van Bedrijvenpark Deltaweg.

20 uur geleden
Weerbericht: Zaterdag wordt beste dag van weekeinde

GOES - Voor dit weekeinde is de weersverwachting heel anders dan voor afgelopen week. ‘Zowel in de nacht als overdag is het duidelijk boven nul en vooral op zondag valt op veel plaatsen regen’, aldus weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur loopt zaterdag op naar een graad of 10. Zondag is het maximaal 8 of 9 graden.’

1 dag geleden
25 Oekraïense vluchtelingen in Vliethoeve Kortgene

KORTGENE - 25 vluchtelingen uit Oekraïne krijgen woonruimte in de voormalige jeugdzorginstelling de Vliethoeve in Kortgene.  

1 dag geleden
Adrz specialiseert zorg aan jonge mensen met kanker

GOES - Ziekenhuis Adrz biedt sinds deze week officieel specifieke zorg voor jonge mensen met de diagnose kanker.

1 dag geleden
Gemeentehuis Borsele kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

HEINKENSZAND - Van vrijdag (25 november) tot en met 10 december wordt er wereldwijd aandacht besteed aan Orange The World, een internationale campagne tegen Geweld tegen Vrouwen. De gemeente Borsele doet mee aan deze actie door het gemeentehuis in deze periode oranje te verlichten. 

2 dagen geleden
Marien de Mol viert honderdste verjaardag

BAARLAND - Marien de Mol uit Baarland is woensdag honderd jaar geworden. 

2 dagen geleden
Motorcrosser Kees Zuidhof verrast met Borselse onderscheiding

HOEDEKENSKERKE - Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele heeft Kees Zuidhof uit Hoedekenskerke woensdagmiddag een ‘Petje af’-beeldje uitgereikt voor zijn motorcrossprestaties. 

2 dagen geleden