
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon
Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.
Meer uit Beveland
GOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
2 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
6 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
9 uur geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
10 uur geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
1 dag geledenGOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
1 dag geleden