Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Roy krijgt taakstraf en maand voorwaardelijk voor bedreigen Rutte

Roy krijgt taakstraf en maand voorwaardelijk voor bedreigen Rutte

DEN HAAG (ANP) - Oud-profvoetballer Bryan Roy is donderdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Roy stond terecht voor bedreiging van demissionair premier Mark Rutte via sociale media. Roy was niet bij de zitting aanwezig en is bij verstek veroordeeld.

De politierechter woog mee dat het een bedreiging tegen een politicus was en dat de tweet verstuurd was tijdens de coronapandemie, waarin veel onvrede heerst. Roy deed daarnaast geen afstand van de tweet.

Kort na het versturen van de tweet plaatste de oud-voetballer een bericht op Instagram over het vaccinatiebeleid, waarin hij politicus Hugo de Jonge afbeeldde als nazi uit de Tweede Wereldoorlog. Daar stond Roy niet voor terecht. "Hopelijk zijn die vier weken de prikkel om zich daarvan te onthouden", zei de rechter hierover.

Tweet

De officier van justitie had een gevangenisstraf van tien weken geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk. Dat vond de rechter "een stap te ver".

De oud-Ajacied (51) plaatste op 3 april, vroeg in de ochtend, een tekst bij een andermans tweet over Rutte. In een bericht op Twitter schreef een andere gebruiker: "We helpen Mark met zijn geheugen wat hij moet doen. Aftreden van Rutte", met daarbij een link naar een petitie voor het aftreden van Rutte.

Ernstig bedreigd

Roy reageerde daarop met de tekst: "Headshot krijgt-ie straks." Rutte is op 6 april in kennis gesteld van het bericht, vertelde de rechter. Rutte voelde zich ernstig bedreigd en deed aangifte.

Het Twitteraccount van Roy is woensdag uit de lucht gehaald. Hiermee is het gevaar voor herhaling niet weggenomen, stelde de rechter, omdat er andere mogelijkheden zijn om via sociale media berichten te sturen.

Meer uit Binnenland

A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

36 minuten geleden
BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

39 minuten geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

3 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

4 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

5 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

5 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

6 uur geleden