Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotterdamse studenten testen zichzelf op corona

Rotterdamse studenten testen zichzelf op corona

ROTTERDAM (ANP) - Studenten in Rotterdam kunnen zichzelf binnenkort thuis testen op het coronavirus. Als ze negatief testen, kunnen ze meedoen aan activiteiten op de campus en hun medestudenten weer zien. Het maakt deel uit van een proef, die moet kijken of het mogelijk is om weer fysiek onderwijs te geven. De Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam en het roc Albeda doen mee aan het experiment, dat van 1 maart tot 10 mei duurt.

In totaal doen 1500 studenten mee aan de proef, gelijk verdeeld over de drie instellingen. De deelnemende studenten krijgen tijdens de proefperiode drie keer een pcr-test, waarbij met een wattenstaafje in de neus en keel materiaal wordt afgenomen om te controleren of ze besmet zijn en of de zelftests kloppen. De onderwijsinstellingen willen onder meer een beeld krijgen van de testbereidheid en betrouwbaarheid van de studenten, en van de kwaliteit van de zelftests. "We denken dat de studenten hier serieus mee omgaan, we gaan ervan uit dat ze dit serieus nemen en verantwoordelijk zijn. Maar stel dat mensen besmet zijn en toch op de campus komen, dan kunnen we kijken of het door gedrag of door de sneltesten komt. Er hoeft geen kwaad spel achter te zitten", zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit.

In Groningen loopt ook een proef met sneltesten van studenten van de Rijksuniversiteit en van de Hanzehogeschool. Zij worden een paar uur voor een tentamen getest. Is de uitslag in orde, dan mogen ze naar de tentamenhal gaan om de toets met anderen te maken.

Meer uit Gezond

Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

1 dag geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

1 dag geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

2 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

2 dagen geleden
Tabaksbranche: hogere accijns goed nieuws voor Duitse winkeliers

DEN HAAG (ANP) - De tabaksbranche reageert verbolgen op de accijnsverhoging op tabak in de dinsdag gepubliceerde miljoenennota. Tabak wordt daardoor volgend jaar nog duurder, waarschuwt de Vereniging Nederlandse Sigaretten- & Kerftabakfabrikanten (VSK). "Dit is alleen goed nieuws voor winkeliers in onze buurlanden en natuurlijk voor criminelen, die zich op grote schaal bezighouden met illegale productie en smokkel", zegt directeur Jan Hein Sträter.

2 dagen geleden
Zorgverzekeraars zien gezondheidsschade ontstaan door geldgebrek

ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars waarschuwen op Prinsjesdag dat steeds meer volwassenen en kinderen in Nederland gezondheidsschade oplopen door geldgebrek. Ze hebben hierdoor "geen toegang tot bijvoorbeeld goede voeding, een geschikte woning, sport en lichamelijke verzorging", zegt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

2 dagen geleden
Jeugdzorg: donkere wolken door forse bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg maakt zich grote zorgen over de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. "Boven de plannen voor de langere termijn hangen donkere wolken, in de vorm van forse ingeboekte bezuinigingen", zegt voorzitter Ronnie van Diemen van de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland.

3 dagen geleden