Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rotary Club Goes schenkt bankje op Kattendijksedijk

Rotary Club Goes schenkt bankje op Kattendijksedijk

GOES - Wie aan het wandelen is bij de Hollandsche Hoeve in Goes kan voortaan pauzeren op een bankje langs de Kattendijksedijk. Rotary Club Goes heeft het bankje geschonken.

“Dit is het derde bankje dat we schenken in Goes”, vertelt voorzitter Manfred Zurhorst van Rotary Club Goes. “Voor de Oude Zeedijk hebben we, op verzoek van een dame die er een uitrustplekje miste, twee bankjes geschonken en nu is deze er.” De club krijgt volgens de voorzitter vele verzoeken om initiatieven te steunen. “De bankjes vonden we zo’n leuk idee dat we het meteen omarmd hebben. Het is een lokaal initiatief en iedereen kan er gebruik van maken. We hopen nu ieder jaar een bankje te schenken in Goes.”

Wethouder Cees Pille vertelt dat de gemeente Goes blij is met de bankjes. De gemeente is onder meer betrokken bij de locatiekeuze en plaatsing van de duurzame bankjes. “Door corona zijn Goesenaren, net als de rest van de Nederlanders, massaal aan de wandel. We willen inwoners in beweging brengen en laten genieten van de natuur. Daar passen dit soort initiatieven goed bij. Ik ben benieuwd waar het volgende bankje komt te staan.”

Typisch

Zittend op het nieuwe bankje, dat is geplaatst langs het wandelnetwerk van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), zie je van alles, van nieuwbouw tot de natuur bij de Hollandsche Hoeve. “Je kijkt hier naar kenmerken van het Zeeuwse landschap, zoals de oude populieren waarin graag uilen en vleermuizen huizen”, legt SLZ-directeur Joan van der Velden uit. “Ook de meidoorns vormen een typische structuur voor Zeeland.” Ze zijn, anders dan elders in het land, in Zeeland veel geplant als natuurlijke afscheiding tussen weilanden, aldus Van der Velden, van huis uit bioloog. “Er zijn veel meidoorns, omdat je hier veel kleine boertjes had en ze goed groeien op kleigrond en dijken. De oude dijken zie je hier ook prachtig.”

Koploper

Het totale wandelnetwerk van SLZ beslaat 2745 kilometer. Daarvan leidt 2048 kilometer over verharde wegen en 697 kilometer over onverharde paden. Over het onderhoud ontfermen vrijwilligers door de hele provincie zich. “Zeker nu met corona wordt het wandelnetwerk ontzettend goed gebruikt”, merkt Van der Velden. “We hopen dat mensen ook na corona blijven wandelen.” Omdat de stichting natuur beheert op terreinen van derden, werkt ze samen met allerlei grondeigenaren, zoals overheden en agrariërs. De gemeente Goes zet zich volgens Van der Velden goed in voor het landschap. “Zo is Goes koploper op het gebied van ecologisch gazonbeheer.”

Meer uit Beveland

Wolphaartsdijk viert de oogst

WOLPHAARTSDIJK - Een dag vol traditie, historie en folklore, dat bood het oogstfeest in Wolphaartsdijk zaterdag. Voor jong en ouder was er van alles te doen.

9 uur geleden
Oogstfeest in Oudelande op zaterdag 17 augustus

OUDELANDE - Eindelijk is het weer zover, op zaterdag 17 augustus organiseren wij weer met veel plezier het Oogstfeest te Oudelande. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere dag te worden, boordevol activiteiten voor jong en oud.

11 uur geleden
Nieuw project voor jongeren in Oosterschelderegio

GOES - In september start het RBL Oosterschelderegio/Doorstroompunt met een gratis maatschappelijk dienst tijd-traject (MDT). Het biedt jongeren de kans om gedurende tien weken hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar, die geen startkwalificatie hebben en niet naar school gaan. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden.

14 uur geleden
35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

16 uur geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Zomer

Als burgemeester draag ik vaak een pak. Soms met en soms zonder stropdas, dat hoort er nu eenmaal bij. Meestal vind ik dat helemaal niet erg. Ik hoef 's ochtends nooit lang na te denken over wat ik aan moet en het staat netjes. Maar nu de zomer (eindelijk!) is begonnen, is het toch best warm.

1 dag geleden
Auto belandt in sloot bij eenzijdig ongeval op A58 bij Goes: Eén persoon gewond

GOES- Bij een eenzijdig ongeval op de A58 tussen Goes en 's-Heer Arendskerke is zondagmorgen een personenauto in de sloot beland. De auto raakte van de weg tussen de oprit bij knooppunt De Poel en het viaduct bij de Sinoutskerkseweg. Eén persoon raakte gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

1 dag geleden
Rubriek Albert Kort: Bevelandse jongens in dienst voor Napoleon

Wat zal er door de hoofden van al die Bevelandse jongens zijn gegaan toen ze in 1811 hoorden dat ze het leger van Napoleon in moesten? Was de Franse bezetting nog voor veel mensen een ver-van-hun-bed-show, met de invoering van de dienstplicht drong de 'grote' politiek je persoonlijk leven binnen. Iedere jongeman in 1788 geboren, moest zich bij de burgemeester melden. Niet iedereen moest in dienst. Napoleon had slechts een beperkt aantal jongens uit iedere streek nodig en wie dat waren, werd door het lot bepaald. De loting vond plaats in de dorpsherberg. Degenen die een laag nummer trokken waren de pineut. Tenzij ze werden afgekeurd, of een remplaçant vonden: een persoon die tegen betaling hun plaats wilde innemen. Of ze stonden te popelen om in 1812 met het leger naar Moskou te trekken, weten we niet. Sommigen zullen het als avontuur hebben gezien, maar er waren er ook, zoals Jan de Ruiter in zijn boek Geloot voor Napoleon schreef, die klachten simuleerden om maar uit dienst te blijven. Zoals twee jongens uit Krabbendijke en Yerseke, die zich zwakzinnig voordeden. Kennelijk met succes, want achter hun namen staat 'extreme debiliteit' vermeld. Zij hadden geluk, want we weten dat de oorlog in Rusland een regelrechte hel was. Met zware bepakking moesten de soldaten ruim 2500 kilometer afleggen. Zelden was er genoeg voedsel en door uitdroging was men vaak gedwongen de eigen urine op te drinken! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bloedige gevechten onderweg met de vijand. Slagvelden die na afloop vergeven waren van verminkte lijken met uitpuilende ingewanden en afgehakte ledematen. Zwaar gewonde soldaten die om hulp schreeuwden of om een genadeschot smeekten. Gewonden die zich onder de paarden probeerden uit te worstelen, maar die vaak door de paarden werden vermorzeld.

1 dag geleden